1 Μαρ 2016

Τσίπρας σε Ψυχάρη: Μπορεί να συναντήσω και τον διάβολο, αλλά…

«Μπορεί αν χρειαστεί να συναντήσω και τον διάβολο. Το θέμα είναι ότι δεν θα του πουλήσω την ψυχή μου. Δεν θα κριθώ από το ποιόν συναντώ ή από το τι μου λέει, αλλά από το τι πράττω»: Μ’ αυτήν τη φράση ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε, και προσωπικά πια, το γάντι στον...
Σταύρο Ψυχάρη, απάντησε στο μυθιστορηματικό αφήγημα των «μυστικών ραντεβού» και της… «γάτας των Ιμαλαΐων» και έδειξε πορεία τελικής, μετωπικής σύγκρουσης με την διαπλοκή. Στη χθεσινοβραδυνή συνέντευξή του στο Star ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε μεν τις τέσσερις, μη δημόσιες, συναντήσεις του με τον επικεφαλής του ΔΟΛ πριν γίνει πρωθυπουργός, καταλογίζοντας όμως ανοιχτά στον εκδότη επιχείρηση εκβιασμού της κυβέρνησης – μια επιχείρηση, που συνέδεσε με τον επικείμενο διαγωνισμό για την χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών.

«Η δική μου κυβέρνηση δεν εκβιάστηκε από κανέναν, δεν χαρίστηκε σε κανέναν και δεν θα χαριστεί σε κανέναν. Δεν πήρα και δεν θα σηκώσω το τηλέφωνο να ζητήσω χάρη από κανέναν», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως τα ραντεβού με τον Σταύρο Ψυχάρη είχαν γίνει στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε με τους επικεφαλής όλων των μέσων ενημέρωσης.

Για το γεγονός ότι οι συναντήσεις με τον συγκεκριμένο εκδότη δεν έγιναν δημόσια, είπε «πως η επιθυμία του συνομιλητή μου ήταν να μην βγούμε σε δημόσιο χώρο».

«Είναι μεμπτό αυτό;», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας: «Μεμπτό θα ήταν αν σήμερα, τον ένα χρόνον αφότου έγινα πρωθυπουργός, είχα ευνοήσει εκείνον που λέει ότι μιλούσε μαζί μου».

«Εχει ζητήσει επανειλημμένα να με δει…»

Αντιθέτως, τόνισε, «στον ένα χρόνο που είμαι πρωθυπουργός, έχει ζητήσει επανειλημμένα να με συναντήσει και έχω αρνηθεί».

Με κατηγορηματικό τρόπο απέκρουσε ο Αλέξης Τσίπρας και τις προειδοποιήσεις του εκδότη ότι έχει «χρυσές εφεδρείες»: «Ας έχει ό,τι θέλει,», απάντησε, «να τα βγάλει όλα στη φόρα και να πάει και στον εισαγγελέα, τον οποίο μαθαίνω ότι συναντά συχνά τελευταία. Δεν με απσχολεί. Εγώ θα κριθώ από τις πράξεις μου. Εγώ δεν ζήτησα ποτέ χάρη από κανέναν… Δεν ζήτησα χάρη στα δύσκολα., θα ζητήσω τώρα;».

Ο πρωθυπουργός συνέδεσε τις επιθέσεις από τον εκδότη του Βήματος με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες – «η αδειοδότηση των καναλιών θα προχωρήσει»,  διαμήνυσε κατηγορηματικά, ενώ επεσήμανε τις αλλεπάλληλες αλλαγές «γραμμής» από τα έντυπα του ΔΟΛ πριν και μετά τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις αποδίδοντάς τες σε προσπάθεια του συγκροτήματος να προσεγγίσει την κυβέρνηση και «να εξαργυρώσει στήριξη με διευκολύνσεις».

«Τι κάνει… νιάου νιάου στα κεραμίδια; Η… γάτα των Ιμαλαΐων», ήταν η χαρακτηριστική κατακλείδα του Αλέξη Τσίπρα.

Τι ζήτησε ο Ψυχάρης από τον Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη δεν αναφέρθηκε στο τι του ζήτησε ο Σταύρος Ψυχάρης στα περίφημα τέσσερα ραντεβού, νωρίτερα ωστόσο κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο εκδότης ζητούσε ευνοϊκό καθεστώς για το Mega καθώς και να μην γίνει έλεγχος στα δάνειά του.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πραγματικός στόχος του «πολέμου» αυτού,  ήταν να πληγεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, όπως και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής διακυβέρνησης, σε μια λογική του «όλοι ίδιοι είναι». Στην «απειλή» που αφήνει ο Στ. Ψυχάρης ότι θα επανέλθει με ...ντοκουμέντα, η κυβέρνηση ρίχνει το «γάντι» («θα χαιρόμασταν για κάτι τέτοιο»), ασχέτως αν είναι νοητό να εκβιάζει κάποιος τον πρωθυπουργό της χώρας.

Το εξώδικο Παππά και η απάντηση του ΔΟΛ

Ο πόλεμος Μαξίμου – ΔΟΛ κλιμακώνεται και σε παράλληλο επίπεδο, μετά το εξώδικο που έστειλε στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Ο Νίκος Παππάς καταγγέλει «αήθη επίθεση» το πρόσωπό του αναφερόμενος σε δημοσιεύματα του συγκροτήματος που τον συνδέουν με το κύκλωμα των εκβιαστών - δημοσιογράφων και καλεί τον ΔΟΛ να αποκαταστήσει την αλήθεια, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προσφύγει στα δικαστήρια.

Απαντώντας στο εξώδικο, ο ΔΟΛ έκανε λόγο για «πρωτοφανές στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου γραπτό μνημείο προληπτικής λογοκρισίας προς τον ΔΟΛ και κατ’ επέκταση προς το σύνολο του ελληνικού Τύπου» και για «στοχευμένη επίθεση του υπουργού που στόχο έχει τη χειραγώγηση της δημοσιογραφικής έρευνας και τη δέσμευση της ενημέρωσης».

ΔΟΛ: Δεν… παγιδεύσαμε το διαμέρισμα

Αίσθηση, πάντως, προκαλεί και το γεγονός ότι στην ίδια ανακοίνωση ο ΔΟΛ σπεύδει να διακηρύξει ότι δεν υπήρξε καμία… υποκλοπή συνομιλίας ή παγίδευση του διαμερίσματος όπου είχε γίνει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Σταύρο Ψυχάρη:

«Σε ό,τι αφορά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το ρεπορτάζ του «Βήματος της Κυριακής» με τίτλο «Ο πρόεδρος, ο εκδότης και … η γάτα», κυβερνητικές πηγές διακίνησαν την «υπενθύμιση» ότι η ενδεχόμενη δημοσιοποίηση καταγεγραμμένου υλικού από την μυστική συνάντηση του εκδότη του ΔΟΛ κ. Σταύρου Ψυχάρη με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως κ. Αλέξη Τσίπρα «αποτελεί κακούργημα».
Κρούουν ανοιχτές θύρες. Ο σεβασμός στην κείμενη νομοθεσία είναι στοιχεία που σφραγίζουν το ήθος, την κουλτούρα και τη δημοσιογραφική ιστορία διαρκείας 94 ετών του ΔΟΛ. Υπενθυμίζουμε, ότι σε κανένα σημείο του ρεπορτάζ δεν υπήρξε ίχνος πληροφορίας ή έστω υπαινιγμός ότι το υποδεικνυόμενο από τον αρχηγό της αντιπολιτεύσεως διαμέρισμα όπου έλαβε χώρα η φιλική συνάντηση μπορεί να αποτέλεσε αντικείμενο παγιδεύσεως από την πλευρά του ΔΟΛ. Άλλωστε, υποκλοπές δεν κάνουν οι δημοσιογράφοι, αλλά οι κυβερνήσεις, δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες που ελέγχονται από αυτές».
Πηγή:http://tvxs.gr