10 Μαρ 2016

Τα Σκόπια δηλώνουν απροκάλυπτα πως το κλείσιμο των συνόρων θα τους φέρει πιο κοντά στο ΝΑΤΟ!

«Η περιοχή των Βαλκανίων θα είναι πιο σταθερή όταν περισσότερες χώρες της περιοχής ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία». Τα Σκόπια ελπίζουν πως το γεγονός ότι σταμάτησαν τους μετανάστες στα σύνορά τους με την Ελλάδα, ενέργεια που ουσιαστικά έκλεισε την οδό των Βαλκανίων προς τη ...
βόρεια Ευρώπη, θα τα βοηθήσει να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας Ζόραν Γιόλεφσκι. 
Απαντώντας στην ερώτηση αν η στάση των Σκοπίων στην κρίση θα μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητές τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Γιόλεφσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι τα Σκόπια «θα πάρουν τη θέση τους στο τραπέζι του ΝΑΤΟ». «Δείξαμε ότι είμαστε ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός δήλωσε ακόμη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σλοβενία πως η περιοχή των Βαλκανίων θα είναι πιο σταθερή όταν περισσότερες χώρες της περιοχής ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία. Το Μαυροβούνιο προσκλήθηκε τον Δεκέμβριο να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Βοσνία φιλοδοξεί επίσης να γίνει μέλος της Ατλαντικής συμμαχίας.
«Μια πρόσκληση για το Μαυροβούνιο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός», τόνισε ενώ εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι μια πρόσκληση για τα Σκόπια «θα είναι επίσης σημαντική, όπως και η ενεργοποίηση της διαδικασίας -ένταξης στο ΝΑΤΟ- για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Αυτό θα βοηθήσει τη σταθερότητα και την ευημερία της νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Ο Γιόλεφσκι πρόσθεσε πως τα σύνορα των Σκοπίων με την Ελλάδα δεν είναι εντελώς κλειστά για τους μετανάστες, αν και το Ρόιτερς επισημαίνει πως περίπου 14.000 με 15.000 μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα καθώς τα Σκόπια επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στη ροή των μεταναστών.
Ο Γιόλεφσκι δήλωσε πως η χώρα του συντονίζει τις ενέργειές της με τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία και την Αυστρία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα Σκόπια θα συνεχίσουν να εμποδίζουν, με τη βοήθεια του στρατού, τους παράτυπους μετανάστες να διασχίζουν τα σύνορά της και κάλεσε την ΕΕ, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και την Τουρκία να βρουν μια κοινή λύση για τη σύγκρουση στη Συρία.