23 Μαρ 2016

Γεροβασίλη: Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας

«Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία αναφερόμενη στο τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες υπογράμμισε πως «οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να αντισταθούν. Η Ευρώπη θα πρέπει να αντισταθεί στο φόβο ...
και να απαντήσει με τις αξίες της αλληλεγγύης και της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων».
«Η απάντηση σήμερα, εν μέσω προσφυγικής και οικονομικής κρίσης, πρέπει να είναι περισσότερη συνεργασία, περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη Ευρώπη. Κλείνοντας τα σύνορα, κλείνουμε μέσα και τον εχθρό μας», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο ραδιόφωνο του ALPHA 989.
«Είναι προφανές ότι κάτι δεν πήγε καλά. Πρέπει να κάνουμε την παραδοχή ότι είναι μια δύσκολα αντιμετωπίσιμη κατάσταση, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν άνθρωποι αποφασισμένοι να πεθάνουν», είπε η κ. Γεροβασίλη για τα μέτρα ασφαλείας και χαρακτήρισε «απαραίτητο να υπάρξει περισσότερη συνεργασία σε επίπεδο ασφάλειας και ένα από τα κλειδιά είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών των ευρωπαϊκών κρατών».
Αναφερόμενη στην εφαρμογή της πρόσφατης συμφωνίας για το προσφυγικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι «τώρα, μετά και το τρομοκρατικό χτύπημα, είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να εφαρμοστεί η συμφωνία» γιατί συνιστά κίνδυνο για την Ευρώπη η μη εφαρμογή της συμφωνίας. «Με την συμφωνία φτιάχνεται μια νόμιμη οδός για τους πρόσφυγες. Η μη εφαρμογή της σημαίνει κλειστά σύνορα, ανεξέλεγκτοι διακινητές, ανεξέλεγκτες ροές, ανθρωπιστική κρίση, και τελικά επιπτώσεις και στην ασφάλεια, δηλαδή διόγκωση των προβλημάτων», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί στην κατεύθυνση της εφαρμογής της συμφωνίας. «Κλειδί για την επιτυχίας της είναι η μείωση των ροών από την πλευρά της Τουρκίας και η ταχύτητα της εξέτασης των αιτημάτων ασύλων. Εμείς εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση», είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Ερωτηθείσα για την κατάσταση στην Ειδομένη, ανέφερε πως όσο οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί συνειδητοποιούν ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν, απελπίζονται και αυτό δημιουργεί περισσότερες εντάσεις. «Αυτό κάνει ακόμα ποιο δύσκολη μια ομολογουμένως δύσκολα διαχωρίσιμη κατάσταση. Προσπαθούμε να τους πείσουμε να μετακινηθούν προς τα κέντρα φιλοξενίας όπου θα έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι η παραμονή τους εκεί είναι αδιέξοδη. Αντιλαμβανόμαστε ωστόσο ότι πρόκειται για κυνηγημένους ανθρώπους, θύματα των ιδίων που κάνουν τα τρομοκρατικά χτυπήματα», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και πρόσθεσε πως οι όποιες διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται ως προς τη διαχείριση της κατάστασης στην Ειδομένη είναι ελάσσονος σημασίας. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη και δεν είναι ώρα αντιπαραθέσεων για το ποιος κάνει τι. Από επικοινωνία με τους αρμόδιους, υπάρχει η πληροφόρηση ότι και σήμερα θα καλυφθούν ανάγκες με την συνεισφορά του στρατού. Επαναδραστηριοποιούνται επίσης και οι ΜΚΟ», είπε η κ. Γεροβασίλη.
Ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στόχος και εκτίμηση της κυβέρνησης είναι μέχρι τις 22 Απριλίου να έχει κλείσει η αξιολόγηση, γιατί είναι σημαντικό για την σταθεροποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. «Δουλεύουμε πάνω σε αυτόν τον στόχο», ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Όσον αφορά την συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στην Βουλή για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι μετά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Μητσοτάκη αποφασίστηκε η αναβολή της συζήτησης λόγω των εξελίξεων. «Η συζήτηση θα διεξαχθεί την επόμενη βδομάδα για να πληροφορηθούν οι πολίτες ποιοι είναι αυτοί που φοβούνται πραγματικά την απρόσκοπτη και ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης», ανέφερε η κ. Γεροβασίλη.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr