7 Μαρ 2016

Η Τουρκία παίρνει 6 δις και βίζα και δίνει συμφωνία «ανταλλαγής» προσφύγων

Συνολικό ποσό 6 δις ευρώ στην Τουρκία ( διπλάσιο από το αρχικό) και σχέδιο μετεγκατάστασης και επαναπροώθησης προσφύγων με αναλογία «ενας προς έναν», περιλαμβάβει το deal Ευρώπης – Αγκυρας, σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοινωθέντος της ...
Συνόδου Κορυφής που διέρρευσε μέσω Reuters. Στο ανακοινωθέν καταγράφονται οι δράσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν και οι δύο πλευρές για να δοθεί τέρμα στην προσφυγική κρίση.
Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται σχέδιο με βάση το οποίο η Τουρκία θα δέχεται πίσω στο έδαφός της όλους τους παράτυπους μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων και Σύρων χωρίς επίσημα έγγραφα.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δέχεται πρόσφυγες απ’ ευθείας από την Τουρκία σε αναλογία «έναν προς έναν»: Θα δέχεται έναν Σύρο πρόσφυγα για κάθε έναν Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία από την Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 
Σουλτς: Η Τουρκία ζητά επιπλέον 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό
Κοινό μέτωπο Μέρκελ - Τσίπρα κατά των κλειστών συνόρων
Το Βερολίνο βάζει βέτο στο κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου
Νταβούτογλου: Θα συνεργαστούμε, θέλουμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ
Τσίπρας πριν τη Σύνοδο: Συμφωνίες που δεν τηρούνται, δεν είναι συμφωνίες [ΒΙΝΤΕΟ]
Με βάση το ίδιο προσχέδιο,η Ε.Ε. θα διαθέσει επιπλέον 3 δις στην Τουρκία έως το 2018 για να ενισχύσει τις υποδομές φιλοξενίας σύρων προσφύγων, διπλασιάζοντας την αρχική της προσφορά και ανεβάζοντας την συνολική οικονομική βοήθεια προς την Αγκυρα στα 6 δις ευρώ.
Επίσης, θα χαλαρώσει τις προδιαγραφές για τη χορήγηση βίζας σε τούρκους υπηκόοους από τον Ιούνιο, όπως ζήτησε ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Πηγή:http://tvxs.gr