31 Μαρ 2016

Προβόπουλος: Το 2008 κρύψαμε έκθεση του ΔΝΤ που έδειχνε το χρέος στο 800%

Η Αποκάλυψη
Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος, αποκάλυψε πως από τον Μάιο του 2008, ο Μπομπ Τράα, πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Αθήνα, είχε συντάξει έκθεση για την ελληνική οικονομία, στην οποία αναφερόταν ...
πως το δημόσιο χρέος - κάθε μορφής - ήταν πάνω από 800% του ΑΕΠ. «Τον παρακαλέσαμε να μη το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός», ανέφερε, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιοι τον «παρακάλεσαν». «Αυτή πάντως ήταν η πραγματικότητα και κάνανε ότι δεν την έβλεπαν», τόνισε.
Σχετικά με το χρέος 800% του ΑΕΠ σημειώνεται πως σε αυτό συνυπολογιζόταν και αναλογιστικό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων που ήταν της τάξης του 400% του ΑΕΠ.
Ο Γιώργος Προβόπουλος, από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), άσκησε δριμεία κριτική στο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε από την αρχή της κρίσης, τονίζοντας πως ήταν «τελείως λάθος».
Περιγράφοντας την κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, έκανε λόγο για ένα «ναρκοπέδιο στο οποίο έχουμε κολλήσει», ενώ αναφερόμενος στο πως φτάσαμε στην κρίση τόνισε πως «πέσαμε στα βράχια, καθώς η Ελλάδα ακολούθησε λανθασμένες πολιτικές από τη στιγμή που εισήλθε στην Ευρωζώνη». «Αν είχαν γίνει οι διαρθρωτικές  αλλαγές η Ελλάδα θα είχε βγει από την ύφεση σε διάστημα 2-3 ετών και με πολύ μικρότερες απώλειες για το ΑΠΕ», υποστήριξε.
Πηγή:http://tvxs.gr