29 Φεβ 2016

Διαχωρίζει προσφυγικό με οικονομικό ο Σόιμπλε

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σέφεν Ζάιμπερτ, κατά την καθιερωμένη ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους, δήλωσε πως «η καγκελάριος βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ότι βεβαίως υπάρχει η προσφορά μας για βοήθεια,...
εκεί όπου η Ελλάδα πιστεύει ότι χρειάζεται βοήθεια. Αυτό ισχύει και για όλη την Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε πως η Ελλάδα έχει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους της πότε χρειάζεται και ποιας μορφής στήριξη για να αντιμετωπίσει αυτή την - ομολογουμένως πολύ δύσκολη - κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα, λόγω των πολλών προσφύγων.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ επισήμανε ακόμη πως η  γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα εποικοδομητικά, αλλά ότι τώρα είναι πρώτα θέμα της ελληνικής πλευράς να εκφράσει συγκεκριμένες σκέψεις.
Γερμανικό Υπ. Οικονομκών: Ξεχωριστές διαδικασίες προσφυγικό - οικονομία
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, απαντώντας σε ερώτηση αν θα ήταν πιθανές κάποιες ελαφρύνσεις σε ό, τι αφορά την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, λόγω της επιβάρυνσης από την προσφυγική κρίση, τόνισε πως «θα έπρεπε να συνεχίσουμε να διατηρούμε τις δύο διαδικασίες χωριστά, ειδικά επειδή διεξάγονται τώρα ταυτόχρονα». Κατέστησε σαφές ότι «έχουμε συναίσθηση του ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση».
«Αυτό που τα συνδέει είναι ότι αφορούν την ίδια χώρα, την Ελλάδα, η οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσει. Και με το βλέμμα προς το μεταναστευτικό, είναι σαφές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και ότι μπορεί να περιμένει συνολική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτό σίγουρα θα απασχολήσει την Σύνοδο στις 7 Μαρτίου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Η συζήτηση στο σύνολό της δεν είναι καθόλου καινούρια στις Βρυξέλλες. Συζητήσαμε εδώ και μερικούς μήνες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και την Επιτροπή πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα βάρη λόγω της προσφυγικής κρίσης. Εκεί πιστεύω θα υπάρξουν λογικές ευρωπαϊκές λύσεις χωρίς οι ισχύοντες κανόνες να τεθούν υπό αμφισβήτηση ή εκτός ισχύος», τόνισε.
Ερωτηθείς για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, τόνισε πως «υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις αλλά η Ελλάδα προσπαθεί για την εφαρμογή αυτού του προγράμματος και αυτό το αναγνωρίζουμε ρητά». «Δεν είναι εύκολη υπόθεση για την ελληνική κυβέρνηση», σημείωσε και αναγνώρισε ότι «σε καμία χώρα του κόσμου δεν θα γινόταν χωρίς τριβές και αντίσταση η προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση συνταξιοδοτικού».
Σχετικά με τους όρους του προγράμματος είπε πως αυτοί ισχύουν και θα πρέπει να εφαρμοστούν, ενώ σημείωσε πως ήδη υπάρχει σήμερα μια ευελιξία «και αυτό σημαίνει ότι αυτό που στο τέλος είναι σημαντικό είναι η βιωσιμότητα και η σταθερότητα της ελληνικής δημοσιονομικής πολιτικής» εξήγησε. «Εάν καταλήξουμε εδώ σε λογικές λύσεις, οι οποίες θα έχουν μετά και διάρκεια, τότε αυτό δεν θα αποτύχει - σίγουρα όχι εξαιτίας μας, αντιθέτως, θα προσπαθήσουμε να προωθήσουμε τέτοιες λύσεις εκεί όπου μπορεί να υπάρξουν» πρόσθεσε.
Επισήμανε ότι η αξιολόγηση σε αυτά τα θέματα είναι αρμοδιότητα των θεσμών «και εκεί το θέμα θα είναι ιδιαίτερα το τι έχει να συνεισφέρει το ΔΝΤ». Σε ό,τι αφορά την προοπτική συμμετοχής του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα και απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το αν η γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να επηρεάσει το Ταμείο ώστε να αμβλύνει τις απαιτήσεις του, ο Γιέγκερ τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι ανεξάρτητο στην άσκηση των καθηκόντων του και εξέφρασε την πεποίθησή του πως το Ταμείο θα είναι στο μέλλον στο πρόγραμμα.
Πηγή:http://tvxs.gr