28 Φεβ 2016

Ερντογάν: Το λέω ξεκάθαρα, δεν σέβομαι το Συνταγματικό Δικαστήριο

Οργισμένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστήριου της χώρας, το οποίο με απόφασή του επέτρεψε την αποφυλάκιση δύο δημοσιογράφων αντιπολιτευόμενης εφημερίδας. «Δεν εγκρίνω αυτή...
την απόφαση. Το λέω καθαρά: Δεν τη σέβομαι», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο διευθυντής της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ, και ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιουλ, αφέθηκαν ελεύθεροι την Παρασκευή, μετά την προφυλάκισή τους για περισσότερες από 90 ημέρες. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν, ενώ η δίκη τους θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου. Οι δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν με την κατηγορία της κατασκοπείας για «αποκάλυψη κρατικών απορρήτων και απόπειρα πραξικοπήματος».
Ειδικότερα κατηγορήθηκαν επειδή δημοσίευσαν τον Μάιο ένα άρθρο και δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει τούρκους χωροφύλακες να σταματούν και να ερευνούν, τον Ιανουάριο του 2014 στα συριακά σύνορα, φορτηγά που ανήκαν στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) και μετέφεραν όπλα που προορίζονταν για τζιχαντιστές ή αντάρτες στη Συρία.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε λίγο πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου του 2015, προκαλώντας την οργή του Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου αρνείται μέχρι σήμερα κατηγορηματικά πως παρέχει οποιαδήποτε υποστήριξη σε ένοπλες ομάδες στη Συρία που πολεμούν κατά του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Οι αρχές είχαν δηλώσει τότε πως η αυτοκινητοπομπή περιείχε βοήθεια που προοριζόταν για τους τουρκόφωνους στη Συρία.
«Πιστεύω σθεναρά στην προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης. Αλλά δεν πιστεύω πως η ελευθερία της έκφρασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια καλυμμένη επίθεση στη χώρα. Και δεν πρόκειται εδώ για την ελευθερία της έκφρασης, αλλά για μια υπόθεση κατασκοπείας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία του Τύπου χωρίς όρια. Αυτό δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου».
Ο τούρκος πρόεδρος, που κατέθεσε ο ίδιος αγωγή κατά των δύο δημοσιογράφων, είχε υποσχεθεί πως θα κατέβαλλαν «ακριβό τίμημα». Η εισαγγελία ζήτησε την καταδίκη τους σε ισόβια, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία κατέχει την 149η θέση στην κατάταξη 180 χωρών από όλο τον κόσμο με βάση την ελευθερία του Τύπου που δημοσιεύουν οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF).
Πηγή:http://tvxs.gr