1 Δεκ 2015

Ομαδικές απολύσεις και μειώσεις μισθών απαιτεί τώρα η τρόικα

Του Τάσου Δασόπουλου
Και η «καυτή πατάτα» του εργασιακού προστέθηκε χθες μαζί με το νέο ασφαλιστικό και την φορολογική μεταρρύθμιση στα μέτρα της «γκρίζας ζώνης» που δεν είναι μεν προαπαιτούμενα του δεύτερου κύματος των μέτρων αλλά περιλαμβάνονται ....
σε αυτά στα οποία θα εξετάσει η Κυβέρνηση κατά την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.
Η τρόικα επανέρχεται την επόμενη Δευτέρα για τα 13 προαπαιτούμενα του δεύτερου κύματος των μέτρων με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται να πρέπει να περάσουν μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου.
Ο πιο δύσκολος γύρος θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου όταν η Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογηθεί για όλα τα θέματα που αποφεύγουν οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δύο ετών.
Το θέμα του εργασιακού το αποκάλυψε χθες μια διαφάνεια του επικεφαλή της ομάδας της ΕΕ κ. Ντέκλαν Κοστέλο χωρίς όμως ο ίδιος να κάνει όμως να κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο.
Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο θέμα είναι ένα από αυτά στα οποία δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ θεωρώντας ότι είναι κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ως μόνη απαιτούμενη αλλαγή το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων το οποίο θα διεκδικήσει σε συμμαχία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.
ΕΕ και ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν ότι θα πρέπει να θεσμοθετηθούν και οι ομαδικές απολύσεις αλλά και η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου.
Μάλιστα το ΔΝΤ σε εκθέσεις του ανοίγει σαφώς και θέμα νέας μείωσης κατώτερων μισθών.
Το δε σκεπτικό είναι ότι επειδή λόγω της κρίσης ο μέσος μισθός μειώθηκε σημαντικά φτάνοντας τα 1.000 (σε όρους μικτών αποδοχών) ευρώ προσεγγίζοντας το κατώτερο μισθό των 581 ευρώ και άρα ο κατώτερος μισθός αποτελώντας αντικίνητρο προσλήψεων , άρα πρέπει να μειωθεί.

Ασφαλιστικό και φορολογικό
Ο κ. Κοστέλο ήταν πιο σαφής για τα «συγκοινωνούντα δοχεία» του φορολογικού με το ασφαλιστικό.
¨Όπως είπε εκτός από την τελική πρόταση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό το κουαρτέτο των δανειστών θα πρέπει να λάβει υπ όψιν και τις αλλαγές που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση στο φορολογικό σύστημα αφού και οι δύο τομείς έχουν πολύ μεγάλη επίδραση στην δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Σε ποιο απλά λόγια ο κ. Κοστέλο είπε χθες ότι γλυτώσουμε από περικοπές συντάξεων θα το πληρώσουμε σε φόρους αφού θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει η δημοσιονομική προσαρμογή 7,3 δις ευρώ για την διετία 2015 -2016.
Τα σχέδια του υπουργείου οικονομικών για το νέο φορολογικό παρέχουν περιθώρια για περισσότερα έσοδα τουλάχιστον στα χαρτιά.
Ο κ. Κοστέλο τάχθηκα κατ ενάντιος με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (δηλαδή την επιβάρυνση της φορολογίας εργασίας) αφού θα έπληττε την ήδη ισχαιμική αγορά εργασίας.
Η εναλλακτική λύση για περισσότερα φορολογικά έσοδα είναι το σχέδιο για την θέσπιση μιας ενιαίας κλίμακας φορολογίας για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες με επαναφορά ενός αφορολόγητου για τους μισθωτούς και χωρίς αφορολόγητο για τους συνταξιούχους.
Η κατ αρχήν εξαγγελία της Κυβέρνησης είναι το νέο φορολογικό θα είναι ένα εργαλείο ανακατανομής των βαρών σε βάρος των πλουσίων και υπερε της ελάφρυνσης των οικονομικά ασθενέστερων.
Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει αν προκύψουν και νέες τρύπες που θα πρέπει να καλυφθούν με έσοδα.
Μαζί με τα δύσκολα θέματα φωτιά που περιέχονται στο δεύτερο κύμα των μέτρων φαίνεται ότι αναμένεται ένα καυτό δίμηνο στην πορεία υλοποίησης του τρίτου μνημονίου.

Πηγή: enikonomia.gr