30 Νοε 2015

Ο Putin κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Τουρκία

Το είπαν και το έκαναν οι Ρώσοι. Ο Putin υπέγραψε διάταγμα που επιβάλλει οικονομικά αντίποινα στην Τουρκία για την κατάρριψη του ρωσικού Su-24, τα οποία απαγορεύουν την πτήση τσάρτερ μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, την πρόσληψη Τούρκων εργαζομένων σε ρωσικές εταιρείες, ενώ επαναφέρεται και το καθεστώς θεώρησης εισόδου μεταξύ των ....
δύο χωρών.
Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε o πρόεδρος της Ρωσίας αυτά τα μέτρα που προετοίμασε η ρωσική κυβέρνηση "στοχεύουν να εγγυηθούν την εθνική ασφάλεια των Ρώσων πολιτών", όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, λοιπόν, οι Ρώσοι εργοδότες "δεν θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν προσωπικό μεταξύ των πολιτών που προέρχονται από τη Δημοκρατία της Τουρκίας", σημειώνεται στο διάταγμα, που περιορίζει επιπλέον τη δυνατότητα των "οργανώσεων υπό τουρκική δικαιοδοσία" να δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια. Επίσης θα επιβληθούν περιορισμοί στις δραστηριότητες των τουρκικών επιχειρήσεων στη Ρωσία.

Το κείμενο του διατάγματος προβλέπει, επίσης, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο, "την απαγόρευση ή τον περιορισμό των εισαγωγών ορισμένων ειδών εμπορευμάτων που προέρχονται από την Δημοκρατία της Τουρκίας", βάσει ενός καταλόγου που ολοκλήρωσε η ρωσική κυβέρνηση, η σύνθεση του οποίου δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη. Ρωσικά πρακτορεία επισημαίνουν ότι ο Putin έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του "να ολοκληρώσει μια λίστα αγαθών και υπηρεσιών στα οποία τα οικονομικά μέτρα δεν θα εφαρμοστούν".

Σε συνέχεια των αντιποίνων ο Ρώσος πρόεδρος "ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να λάβει μέτρα με στόχο την απαγόρευση των πτήσεων τσάρτερ μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας", ενώ τα τουριστικά πρακτορεία της Ρωσίας θα πρέπει να "αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους υπηκόους πακέτα που θα περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια", σύμφωνα με το Tass. Οι δε τουρκικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους όταν φθάνουν σε ρωσικό έδαφος "για λόγους ασφαλείας".

Τέλος, επισημοποιείται η επαναφορά του καθεστώτος θεώρησης εισόδου (η λεγόμενη βίζα) για τους Τούρκους, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας S. Lavrov. Η
Τουρκία: Πλήγμα στις μεταξύ μας σχέσεις
Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας με αφορμή το διάταγμα Putin αναφέρει ότι "με τέτοιες αποφάσεις επιδεινώνεται το πρόβλημα στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας", διεμήνυσε ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. "Κυρώσεις αυτού του είδους μονάχα θα προκαλέσουν πλήγμα στις σχέσεις. Αυτές οι ενέργειες δεν καθιστούν τίποτα ευκολότερο, αλλά επιδεινώνουν το πρόβλημα", υπογράμμισε  ο ίδιος αξιωματούχος χωρίς να κατονομάζεται.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Tass

Πηγή: www.capital.gr