13 Νοε 2015

Πολυπληθείς συγκεντρώσεις και επεισόδια στις πορείες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (Photos)

Πολυπληθής συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες, στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος από τη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, τη ΓΣΕΒΕΕ, σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων, την ΟΛΜΕ και πλήθος κόσμου με κύριο αίτημα -όπως τονίστηκε και στις ομιλίες- την κατάργηση του ....
συνόλου των μνημονιακών διατάξεων «που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων». Από τους ομιλούντες ζητήθηκε να «μην περάσει κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους». Σε ό,τι αφορά στις επερχόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, απαιτήθηκε «να μην υπάρξει καμία αλλαγή που θα μετατρέπει τις συντάξεις σε επιδόματα φτώχειας». 

Ξεχωριστό μπλοκ είχε η Λαϊκή Ενότητα με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, όπου λίγο πριν διαλυθεί ειρηνικά ξεκίνησαν επεισόδια από περίπου 100 άτομα, νεαρής ηλικίας. Συγκεκριμένα, τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 13.30, όταν νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς στο Σύνταγμα, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν με χρήση χημικών.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν περιμετρικά του Συντάγματος και μπροστά από τον 'Αγνωστο Στρατιώτη, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών στην Πανεπιστημίου. Ιδιαίτερη ένταση υπήρξε έξω από το κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος. Επίσης ζημιές προκλήθηκαν σε καταστήματα της οδού Σταδίου, όπου είχαν στηθεί και οδοφράγματα, ενώ φωτιά πήρε και ένα βαν του ΟΤΕ.
Οι πορείες των συνδικάτων και στη Θεσσαλονίκη
Πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι οι πορείες διαμαρτυρίας των συνδικάτων, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.
Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι και συνταξιούχοι διαδήλωσαν ενάντια στα μέτρα λιτότητας, τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, την υπερφορολόγηση και στις πολιτικές που οδηγούν σε φτώχεια, ύφεση και ανεργία.

Η Συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποιήθηκε στις 10:30 μπροστά στο κτίριο του ΕΚΘ. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν εργατοϋπάλληλοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, συνταξιούχοι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ και στις ΔΕΚΟ, απολυμένοι κλειστών εργοστασίων και επιχειρήσεων, συνταξιούχοι, κ.α.
«Λέμε όχι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ρημάζει την κοινωνία. Φωνάζουμε : Φτάνει πια ! Ως Εδώ ! Δεν αντέχουμε άλλο. Με τους αγώνες μας απαιτούμε να μπει επιτέλους ένα φρένο στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, στις νέες φοροεπιδρομές, στις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, στους πλειστηριασμούς» τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΚΘ Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης και πρόσθεσε : «Τα καινούργια μνημόνια θα γεννήσουν περισσότερη φτώχεια, υψηλότερη ανεργία, μεγαλύτερη απόγνωση και αύξηση του ποσοστού ανεργίας. Ήδη μετράμε 300.000 οικονομικούς μετανάστες».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσαραμπουλίδης στην υψηλή ανεργία στην πόλη, επικαλούμενος επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία πέρυσι έφτασε το 30,2% , ενώ υπογράμμισε επίσης την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Πέτρος Κετικίδης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι η κυβέρνηση, αντί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης για την πραγματική οικονομία, κάτω από τις «απαιτήσεις των δανειστών», ακολουθεί «την πεπατημένη, συνεχίζοντας την ίδια πολιτική με αυτή των προκατόχων τους» όπως είπε, μια πολιτική «αντιλαϊκή» και «αδιέξοδη».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Ξεχωριστή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

«Αριστερές, κεντρώες, δεξιές κυβερνήσεις σε όλη την Ε.Ε νομοθετούν και εφαρμόζουν τις απαιτήσεις των εργοδοτών, τις ονομάζουν, μέτρα, μεταρρυθμίσεις, μνημόνια» τόνισε το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Λεωνίδας Στολτίδης, ασκώντας κριτική προς την κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα και τις υπόλοιπες συνδικαλιστικές παρατάξεις. «Τίποτε δεν τελείωσε με τη ψήφιση των μέτρων του 3ου μνημονίου» είπε ο κ. Στολτίδης και πρόσθεσε: «Δε θα χαρίσουμε την κοινωνική ασφάλιση που κατακτήθηκε με αίμα. Δεν δεχόμαστε τις συντάξεις πείνας».
Την ίδια ώρα, έμποροι και βιοτέχνες, μέλη της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων, είχαν συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν μέλη της πρωτοβουλίας πρωτοβάθμιων σωματείων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καθώς και του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Η πορεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ κατευθύνθηκε προς το ΥΜΑΘ, ενώ η πορεία του ΠΑΜΕ έληξε στο ύψος του ΟΛΘ. Στο ΥΜΑΘ κατέληξε επίσης και η πορεία των αντιεξουσιαστών που ξεκίνησε από την Καμάρα.
Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αντιεξουσιαστές έγραψαν με σπρέι συνθήματα σε βιτρίνες ορισμένων καταστημάτων, κυρίως πολυεθνικών εταιριών, που λειτουργούσαν στην οδό Τσιμισκή και επάνω στα στόρια τραπεζών, ενώ έριξαν κροτίδες στο οδόστρωμα έξω από το ΥΜΑΘ και στη συνέχεια αποχώρησαν.


Πηγή: topontiki.gr