20 Νοε 2015

«No man's land»: Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και Σκόπια εγκλωβίζουν τους μετανάστες

«Βαλκανικές χώρες κλείνουν τα σύνορα στους οικονομικούς μετανάστες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα euobserver, το οποίο αναφέρεται στην απόφαση τεσσάρων βαλκανικών χωρών να κλείσουν την ίδια μέρα τα σύνορά τους στους μετανάστες που δεν προέρχονται από τη Συρία,...
το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Μια κίνηση που, όπως επισημαίνεται, και τα τέσσερα κράτη προσπαθούν να δικαιολογήσουν επικαλούμενα περιορισμούς που τίθενται από την επόμενη χώρα στην αλυσίδα της διαδρομής των προσφύγων προς το Βορρά.
Πρώτη ξεκίνησε η Σλοβενία, η οποία δήλωσε ότι στο εξής θα επιτρέπει να διασχίζουν τα σύνορά της με την Κροατία μόνο πολίτες χωρών που βρίσκονται σε ένοπλη σύρραξη, γεγονός που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις των χωρών που βρίσκονται νοτιότερα, ήτοι της Κροατίας, της Σερβίας και των Σκοπίων, οι οποίες με τη σειρά τους προχώρησαν σε κλείσιμο των συνόρων τους σε όσους θεωρούν οικονομικούς μετανάστες σημειώνει η ιστοσελίδα.
Όπως αναφέρεται, οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν νέες εντάσεις μεταξύ των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ενώ την ίδια στιγμή έπιασαν εξ απήνης εκατοντάδες μετανάστες, οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν εγκλωβισμένοι σε μια ουδέτερη ζώνη (no man’s land) και να χωριστούν από τις οικογένειές τους με κριτήριο την εθνικότητα.
Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επισημαίνει ότι είναι αδιανόητος και σίγουρα δεν εμπίπτει στους διεθνείς κανονισμούς ο διαχωρισμός των μεταναστών ανάλογα με την καταγωγή τους, αφού κανένας δεν μπορεί να αποκλειστεί από το δικαίωμα στη διεθνή προστασία και το δικαίωμα αίτησης χορήγησης ασύλου.