20 Νοε 2015

Οι Πράσινοι στέλνουν τον Σόιμπλε στο δικαστήριο για το Grexit

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Πρασίνων, οι οποίοι ασκούν σκληρή κριτική στη στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέναντι στην Ελλάδα, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών έπληξε το δικαίωμα σύμπραξης του γερμανικού κοινοβουλίου, επειδή δεν ....
ενημέρωσε έγκαιρα τους συναδέλφους του για τα σχέδιά του όσον αφορά το Grexit. Τώρα οι Πράσινοι προσφεύγουν στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο.
Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Μανουέλ Σαραζίν είπε χαρακτηριστικά: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αφήνει μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστο τον ακριβή χαρακτήρα της πρότασης του Σόιμπλε», αρνούμενη ότι το Grexit υπήρξε μια σοβαρή προοπτική για τη γερμανική κυβέρνηση. Ωστόσο η πρόταση είχε καταγραφεί από τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιουλίου 2105.

Αντισυνταγματικό το Grexit
Ακριβώς αυτή η προοπτική δεν ήταν «μόνο απαράδεκτη, αλλά και αντισυνταγματική», εφόσον το Μπούντεσταγκ δεν ερωτήθηκε ποτέ για τη σχετική πρόταση, όπως είχαν τονίσει λίγο μετά τις διαπραγματεύσεις του Ιουλίου οι αρχηγοί της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ και Άντον Χόφραϊτερ. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να λάβει μια τόσο σοβαρή απόφαση χωρίς τη γνωμοδότηση του κοινοβουλίου» εξηγούσαν τότε οι δύο πολιτικοί.
Η ένσταση των Πρασίνων δεν έχει να κάνει τόσο με το ίδιο το σχέδιο του Grexit, παρόλο που ούτως ή άλλως ήταν ενάντιοι σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Περισσότερο καταγγέλλουν το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών έπληξε το δικαίωμα του γερμανικού κοινοβουλίου να γνωρίζει τα γεγονότα.
Το κοινοβούλιο, δηλαδή οι εκπρόσωποι του εκλογικού σώματος, δεν είχε ως εκ τούτου καμία δυνατότητα να ασκήσει επιρροή στους χειρισμούς της γερμανικής κυβέρνησης, και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όσο είναι η Ευρωζώνη. Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Συντάγματος , το οποίο επικαλούνται οι Πράσινοι, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει εγκαίρως το κοινοβούλιο για θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να του δώσει τη δυνατότητα σύμπραξης.
Ούτως η άλλως τα κίνητρα του Σόιμπλε παραμένουν άδηλα. Αποτελούσε το Grexit μια κίνηση στρατηγικής, για να κάνει τους Έλληνες να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις; Ή σκόπευε πράγματι ο γερμανός πολιτικός να διώξει την Ελλάδα από την Ευρωζώνη; Αν και το σενάριο αυτό τελικά αποφεύχθηκε, οι χειρισμοί της γερμανικής κυβέρνησης όσον αφορά το Grexit ξαναέρχονται σήμερα στο προσκήνιο με την πρωτοβουλία των Πρασίνων.

Πηγή: Deutsche Welle

Από: enikonomia.gr