19 Νοε 2015

Συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο το χαράτσι της ΔΕΗ

Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρο της Βασιλική Θάνου, συζητήθηκε το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη, της επιβολής του Έκτακτου Ειδικού Τέλους υπέρ του Δημοσίου στις Ηλεκτροδοτούμενες Δομημένες Επιφάνειες- Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. (γνωστό ως «χαράτσι») που εισπράχθηκε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ....
  Στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε η υπόθεση από το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο έχει κρίνει κατά πλειοψηφία (3 υπέρ και 2 κατά) ότι το χαράτσι παραβιάζει διατάξεις του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ. 
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Θάνου, από την θέση του μέλους του Δ’ Τμήματος του Αρείου Πάγου, είχε ταχθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του επίμαχου τέλους. 
Κατά τη σημερινή συζήτηση, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και της μη σύγκρουσής του με την ΕΣΔΑ. 
Ειδικότερα, η κυρία Κουτζαμάνη επισήμανε ότι το χαράτσι δεν αντίκειται στα άρθρα 4, 17 και 78 του Συντάγματος και αυτό γιατί δεν αποτελεί «νέο» πάγιο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, αλλά έκτακτο μέτρο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων αναφορικά με το έλλειμμα του 2011, καθώς και την επίτευξη των αντίστοιχων στόχων κατά το έτος 2012. 
Ακόμη, κατά την κυρία Κουτζαμάνη, το χαράτσι «δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί δυσανάλογη επέμβαση στην περιουσία ενός εκάστου των φορολογουμένων», αν ληφθεί υπόψη, αφενός μεν το περιορισμένο χρονικό πλαίσιο εφαρμογής του (2011-2012), αφετέρου δε, το ύψος αυτού σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8 τοις χιλίοις)». 
Στην συνέχεια, ο δικηγόρος του Δημοσίου ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., πολύ περισσότερο όταν για την επιβολή του συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος που αποσκοπούν στο να καλυφθούν δημοσιονομικά κενά. Επίσης, ο συνήγορος του Δημοσίου ανέφερε ότι από το χαράτσι εισπράχθηκαν 2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα το ποσό έχει ανέλθει στα 6,5 δις ευρώ. Σε περίπτωση δε που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι, τότε θα υπάρξει κίνδυνος για το δημοσιονομικό, καθώς θα χρειαστεί να επιστραφεί το ποσό αυτό στους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. 
Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι των καταναλωτικών οργανώσεων που έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, αντέδρασαν στον ισχυρισμό του Δημοσίου ότι πρέπει να επιστραφούν τα 6,5 δις ευρώ σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικό το χαράτσι, λέγοντας ότι η επιστροφή των χρημάτων που εισπράχθηκαν, προϋποθέτει ότι όλοι οι πολίτες θα είχαν προσφύγει στα δικαστήρια, κάτι που δεν συμβαίνει. 
Παράλληλα, ο δικηγόρος Γιώργος Κόκκας, ατομικά αλλά και ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κινήματος Άμεσης Δημοκρατίας που έχει προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά του επίμαχου ΕΕΤΗΔΕ, τόνισε ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό καθώς επιβάλλεται χωρίς να προηγηθεί διάγνωση εάν οι πολίτες μπορούν να το πληρώσουν.
Τέλος, ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που έχει κάνει παρέμβαση υπέρ των καταναλωτικών οργανώσεων, ανέφερε ότι το χαράτσι είναι αντισυνταγματικό και δεν είναι μαχητό.
Πηγή: ΑΜΠΕ
Πηγή:http://www.enikos.gr