12 Νοε 2015

Χαλάρωση στόχων λόγω προσφυγικού ζητά το ΔΝΤ

Το παιχνίδι του «καλού και του κακού αστυνομικού» παίζουν ξανά Ε.Ε. και Ταμείο
Θέση για το προσφυγικό ζήτημα παίρνει το ΔΝΤ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων στις χώρες που δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές. Για μια ακόμη φορά το Ταμείο και η Ε.Ε. παίζουν...
το ρόλο του καλού και του αστυνομικού με... θύμα την Ελλάδα.
Πέραν των χρημάτων που έχει δανείσει, το ΔΝΤ έχει παίξει και το ρόλο του «κακού μπάτσου» στην υπόθεση της Ελλάδας. Αυτό φυσικά βόλευε τη Μέρκελ που ζητούσε αυτό το ρόλο για να πιέσει την Αθήνα να επιβάλλει «μεταρρυθμίσεις».
Οι ρόλοι τώρα αλλάζουν και το ρόλο του καλού παίρνει το ΔΝΤ. Από το καλοκαίρι είχε ξεκινήσει να τάσσεται υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους, ενώ τώρα δηλώνει διατεθειμένο να πιέσει για χαλάρωση του ελληνικού προγράμματος λόγω της προσφυγικής κρίσης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Bloomberg: Για πρώτη φορά ο Τσίπρας στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων

Bloomberg: Για πρώτη φορά ο Τσίπρας στην άλλη πλευρά των οδοφραγμάτων

Με άρθρο της στο blog του ΔΝΤ με τίτλο «Μετανάστευση: Ένα παγκόσμιο πρόβλημα που έχει ανάγκη μιας συνολικής λύσης», η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να διαδραματίσει το ρόλο της και να επαινέσει τις χώρες που δέχονται το βάρος των προσφύγων.
Η κ. Λαγκάρντ σημείωσε σχετικά το παράδειγμα της Ιορδανίας. «Με την υποστήριξη του ΔΝΤ, για παράδειγμα, η Ιορδανία, ήταν σε θέση να προσαρμόσει τους δημοσιονομικούς της στόχους για να βοηθήσει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης».
Η παρέμβαση του ΔΝΤ επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόγεια διαμάχη μεταξύ Ταμείου και Γερμανίας ενώ δίνει την ευκαιρία στην ελληνική κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τη διαμάχη προκειμένου να επιμείνει στη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων.