6 Νοε 2015

Θέμα για το ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται πρόσφυγες θα θέσει ο Τσίπρας

Αποφάσεις
Το θέμα του ΦΠΑ για τα νησιά που δέχονται πρόσφυγες θα θέσει στους θεσμούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αυτό έγινε γνωστό μετά την ευρεία σύσκεψη για το...
προσφυγικό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μαξίμου. Στην σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος προτάσεις για δημιουργία πιλοτικού προγράμματος φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά, με την προϋπόθεση ότι η ΕΕ θα εξασφαλίσει θέσεις εργασίας σε μόνιμους κατοίκους αλλά και σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για ειδική φορολογική ζώνη για τα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.
Υπήρξε συμφωνία προκειμένου να οριστεί ένας συντονιστής για κάθε νησί που μαζί με τους δημάρχους και τις δύο Περιφέρειες θα αποτελέσουν ένα συντονιστικό όργανο που θα συνεδριάζει κάθε 20 ημέρες, ή όποτε υπάρχει ανάγκη, προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις στα πιεστικά προβλήματα που δημιουργούνται.
Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι άμεσα θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις κοινωνικής εργασίας στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές, ενώ θα ζητήσει 380 εκατ. από τους θεσμούς της Ευρώπης προκειμένου να υλοποιηθεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης της τοπικής οικονομίας σε κάθε νησί. Το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί σε συνεργασία (συνδιαχείριση) με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ακόμα τον εκπρόσωπο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ότι θα υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπει το ΕΣΠΑ και οι πόροι που λείπουν (62 εκ. ευρώ) θα καλυφτούν από τα συγχρηματοδοτούμενα του 2016. Ακόμα οι δήμαρχοι επεσήμαναν ότι στόχος των Hot Spots θα πρέπει να είναι η όσο το δυνατόν γρήγορη καταγραφή των προσφύγων προκειμένου να προωθούνται άμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα.
Στη σύσκεψη, όπως σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, συζητήθηκαν τα προβλήματα και οι ανάγκες που έχουν δημιουργεί, ενώ εξετάστηκαν προτάσεις προκειμένου πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Για να «βοηθήσουμε ενωμένοι αυτούς τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν υπαρξιακό ζήτημα ζωής και θανάτου», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος που δήλωσε την πρόθεση της Εκκλησίας για μεγαλύτερη προσφορά αναφορικά με τους πρόσφυγες. Έθεσε επιπλέον το θέμα των ανήλικων παιδιών που φιλοξενούνται από δομές της Εκκλησίας. Πρόκειται για παιδιά που είτε έμειναν ορφανά, καθώς οι γονείς τους πνίγηκαν, είτε ήταν ασυνόδευτα.
Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα που τέθηκε επί τάπητος στη σύσκεψη είναι αυτό της ταφής των νεκρών προσφύγων και μεταναστών καθώς δεν επαρκούν τα νεκροταφεία. Μόνο στη Λέσβο υπάρχουν 75 άταφοι σοροί.
Ο πρωθυπουργός τέλος ευχαρίστησε τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και την Εκκλησία για την έως σήμερα ανταπόκρισή τους στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης για λήψη σειράς μέτρων, που θα ενισχύσουν τις τοπικές κοινωνίες που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος υποδοχής των προσφύγων.
Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, παραβρέθηκαν οι υπουργοί της κυβέρνησης Αλ. Φλαμπουράρης, Π. Κουρουπλής, Τ. Κουίκ, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι δήμαρχοι των πέντε νησιών - Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κως, Λέρος - που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη ροή εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, οι πέντε από τους έξι Μητροπολίτες των παραπάνω νησιών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Πηγή:http://tvxs.gr