2 Νοε 2015

Αναγκαία η ενίσχυση του γυναικείου στελεχιακού δυναμικού στην αγορά εργασίας

Την ανάγκη δρομολόγησης δραστικών μέτρων για την προώθηση της συμμετοχής και ανάδειξης των γυναικών στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου, επισήμανε ο γεν. γραμματέας Ενημέρωσης - Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος σε ημερίδα της Γενικής...
Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Γυναίκες στα οικονομικά κέντρα αποφάσεων». Οι δράσεις συμπλήρωσε, κρίνονται αναγκαίες προκειμένου να επισπεύσουμε τον ρυθμό για την επίτευξη της ισότητας η οποία σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για τον Παγκόσμιο Δείκτη του Χάσματος μεταξύ των Φύλων για το 2014 θα επιτευχθεί σε 80 χρόνια. Στην έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται στην 91η θέση μεταξύ 142 χωρών που αξιολογήθηκαν. «Διαπιστώνεται μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια, εν μέσω κρίσης, το χάσμα μεταξύ αντρών και γυναικών στη χώρα μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο. Σύμφωνα, δε, με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat για τη χώρα, το μισθολογικό χάσμα αντρών-γυναικών το 2010 ανερχόταν στο 15%.» Ο γεν. γραμματέας πρόσθεσε ότι η ανισότητα σε βάρος των γυναικών δεν αφορά μόνο τις μισθολογικές αποκλίσεις, αλλά και τις διοικητικές.
Σύμφωνα με την Eurostat, Τα 2/3 των διευθυντικών στελεχών σε επιχειρήσεις στις χώρες-μέλη της Ένωσης είναι άντρες, ενώ η πλειονότητα των υπαλλήλων, γυναίκες. Ο κ. Κρέτσος, αποδεχόμενος πλήρως τη λογική ότι «σαμποτάρει τον εαυτό του το κράτος που επιθυμεί οικονομική ανάπτυξη αλλά υψώνει εμπόδια στις γυναίκες που εισέρχονται στην αγορά εργασίας» κατέληξε υπογραμμίζοντας, τη βασική διαπίστωση σύγχρονων ερευνών που αναδεικνύουν τη σημασία της ενεργητικής συμμετοχής και της ανάληψης υψηλόβαθμων θέσεων από γυναίκες στην πολιτική διακυβέρνηση και στην οικονομική δραστηριότητα.
Την θέση αυτή επικρότησε και η γεν γραμματέας Ισότητας Φωτεινή Κούβελα αναφερόμενη στην ανάγκη της διαρκούς ενίσχυσης της θέσης των γυναικών «στις πολλαπλές δυσκολίες λόγω και της κρίσης, που έχουν να αντιμετωπίσουν ώστε να καταφέρουν να γίνουν ουσιαστικοί μέτοχοι της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας». Η οικονομική ανάπτυξη, τόνισε, έχει ανάγκη από την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να υποεκπροσωπούνται, διότι δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί η πολυπόθητη πρόοδος τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Σε επιβεβαίωση της κ. Κούβελα η διεθνής εταιρεία συμβούλων «Grant Thornton μετά από πρόσφατη έρευνα σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες των Η.Π.Α., της Μεγάλης Βρετανίας και της Ινδίας, εκτιμά πως «οι απώλειες των επιχειρήσεων με αποκλειστικά ανδροκρατούμενο Δ.Σ. υπολογίστηκαν στο αστρονομικό ποσό των 655 δισ. δολαρίων μόνο για το 2014». Επίσης, προσθέτει «η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων επιχειρήσεων μπορεί να συμβάλει σε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος των Η.Π.Α. και της Μεγάλης Βρετανίας κατά 3%.»
Από την πλευρά της η γεν. γραμματέας, πογραμμίζει ότι: Η ισότητα των φύλων πρέπει να είναι βασικό ζητούμενο στις νέες και σύγχρονες μορφές επιχειρηματικότητας και η γυναίκα δεν μπορεί, παρά να είναι στο επίκεντρο οποιουδήποτε προοδευτικού σχεδίου. Αναφερόμενη στο έργο της ΓΓΙΦ, σημειώνει ότι, επιδιώκει την ειδική πριμοδότηση της συμμετοχής των γυναικών σε επενδυτικά σχέδια, από τους πόρους των Δημοσίων επενδύσεων αλλά και από τα νέα προγράμματα ΕΣΠΑ. Μέσο δε, του σχετικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει προβλέπει την επιβράβευση των επιχειρήσεων για θέματα Ισότητας, δηλαδή αυτών που διακρίνονται για την εφαρμογή των πολιτικών ίσης μεταχείρισης ενώ προβλέπει και την λήψη δράσεων κοινωνικής ευθύνης από τις επιχειρήσεις με σκοπό την προαγωγή της ισότητας των φύλων.
Τέλος, στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι παραγωγικών και κοινωνικών ετέρων οι τοποθετήθηκαν θετικά ως προς την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των γυναικών. Ενδεικτικά ανέφεραν ότι σε εταιρίες με γυναικεία παρουσία στην ηγεσία οι πωλήσεις είναι αυξημένες κατά 42%. Επισήμαναν δε ότι απαιτείται ενδυνάμωση των μέτρων για την ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στα κέντρα Λήψης Αποφάσεων της ΕΕ όπου από το 2003- 2010 αυξήθηκε από 8,5% στο 11,8% σημειώνοντας ετήσιο ρυθμό αύξηση μόλις 0,5%.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr