3 Νοε 2015

«Μία μεγάλη συνωμοσία στην ευρωπαϊκή ιστορία»

Λάβρος κατά των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τα όσα συνέβησαν τη νύχτα της 12ης Ιουνίου εμφανίζεται για ακόμη μια φορά ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κάνει λόγο για μία «μεγάλη συνωμοσία στην ευρωπαϊκή ιστορία».
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ....
«Wirtschaftsblatt» ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξηγεί πως παραιτήθηκε γιατί θεώρησε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λάθος, ωστόσο, προσθέτει ότι θα πρέπει κανείς να δει ότι ο πρωθυπουργός τέθηκε κάτω από τεράστια πίεση, απειλούνταν με επιβολή εξόδου από την Ευρωζώνη και τράπεζες κλειστές. 
Ο ίδιος απορρίπτει τον χαρακτηρισμό του «ανορθόδοξου» δηλώνοντας ότι έκανε «ορθόδοξες» προτάσεις σε μια Ευρώπη που επιδιώκει «ανορθόδοξες λύσεις» και προσθέτει ότι ποτέ δεν ζήτησε να μην υπάρξουν νέοι όροι, αλλά όροι που θα μπορούσε η Ελλάδα να εκπληρώσει.
Στη συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταγγέλλει, μεταξύ άλλων, ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών που ήλθαν στην Ελλάδα ήταν εκείνοι οι οποίοι συνήψαν πολύ καλές σχέσεις με τους Έλληνες ολιγάρχες, και αυτοί οι εκπρόσωποι όχι μόνον εμπόδισαν το υπουργείο Οικονομικών στη συγκέντρωση στοιχείων για την επισήμανση των φοροφυγάδων, αλλά, «κάτι πολύ χειρότερο», διέλυσαν τον ΣΔΟΕ, αφού η διάλυση και η υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εξόδων, προβλέπεται, όπως λέει, στη συμφωνία με την ΕΕ.

«Οι υπουργοί Οικονομικών δεν παίζουν ρόλο»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απορρίπτει τις κατηγορίες πως δεν είχε συγκεκριμένες προτάσεις τονίζοντας ότι «βεβαίως και είχα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις 11 Μαΐου, αλλά κανείς δεν ήθελε να τις συζητήσει».
Διευκρινίσεις, ωστόσο, ότι τους όρους δεν τους έθεταν οι υπουργοί Οικονομικών, καθώς αυτοί δεν παίζουν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο στην Ευρωζώνη. Προσθέτει ότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ διαπραγματεύσεις με κάποιον από αυτούς, αλλά οι συζητήσεις γίνονταν ανάμεσα στους δικούς του εκπροσώπους και εκείνους του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, εν μέρει, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι Ελβετοί λένε ψέμματα»

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, καταγγέλλοντας ως «μεγάλο ψεύδος» των Ελβετών τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος απέρριψε συμφωνία που του είχαν προτείνει, τονίζει ότι δεν ήθελε τίποτε τόσο πολύ όσο αυτή τη συμφωνία, ωστόσο οι Ελβετοί αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία για το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες.
Αντιπρότειναν, όπως προσθέτει, τη διαδικασία εθελοντικής αποκάλυψης των καταθέσεων και φορολόγησης τους σε ποσοστό μέχρι 15% για την αποφυγή δίωξης, τη στιγμή που στην Ελλάδα από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω η φορολογική κλίμακα βρίσκεται στο 40%, όμως μια τέτοια φοροελάφρυνση για μεγάλους φοροφυγάδες κανένας στην Αθήνα δεν θα την αποδεχόταν.

Πηγή: efsyn.gr