9 Νοε 2015

Δηλώσεις πολιτικών που έγραψαν ιστορία και προκάλεσαν σάλο

Από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα, την πολιτική ζωή της χώρας έχουν απασχολήσει δεκάδες φορές δημόσιες παρεμβάσεις πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών και λοιπών αξιωματούχων,. 
«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο» φέρεται να αναρωτιόταν ρητορικά ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετά τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
«Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» υποστήριξε το 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου στον εκλογικό θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για ενδεικτικές ....
δηλώσεις πολιτικών που έγραψαν ιστορία και όσα χρόνια κι αν περάσουν θα παραμένουν χαραγμένες στη συλλογική μνήμη.
Πριν από μια εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης εξέφρασε την προσωπική του άποψη για τη σφαγή των Ποντίων, τονίζοντας ότι «είναι άλλο πράγμα η εθνοκάθαρση και άλλο πράγμα η γενοκτονία».
Ακολούθησε πολιτική θύελλα, έξαρση της εθνικιστικής υστερίας και τα γνωστά πλέον έκτροπα της τραμπούκικης επίθεσης χρυσαυγιτών στον Γιώργο Κουμουτσάκο.
Από το μακρινό παρελθόν μέχρι σήμερα, την πολιτική ζωή της χώρας έχουν απασχολήσει δεκάδες φορές (συνήθως αρνητικά και λιγότερες φορές θετικά) δημόσιες παρεμβάσεις πρωθυπουργών, υπουργών, βουλευτών και λοιπών αξιωματούχων, οι οποίοι με τα λεγόμενά τους προκάλεσαν σάλο, διχάζοντας τα κόμματά τους και την κοινή γνώμη.
Η «Εφ.Συν.» αλίευσε τις σημαντικότερες εξ αυτών, παλαιότερες αλλά και πιο πρόσφατες, και σας τις παρουσιάζει.

Αλέξης Τσίπρας

Προεκλογική ομιλία Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη Προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κρήτη | EUROKINISSI
Λίγο πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε την Κρήτη, μιλώντας σε ένα πυκνό και παθιασμένο ακροατήριο.
Συνεπαρμένος από τον όγκο και τον παλμό, προσάρμοσε τη ρητορική του στην κρητική διάλεκτο, προβάλλοντας ένα επιχείρημα που έμελλε να «σπάσει ταμεία»:
«Εμείς θα βαράμε τα νταούλια και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη» εκτίμησε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, αν και στην πορεία η πρόβλεψή του μάλλον έπεσε έξω.

Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς- Ανγκελα Μέρκελ (Σεπτέμβριος 2014) EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Το «suc­cess sto­ry» και η αποστροφή του λόγου του ότι «ουδείς αναμάρτητος», για να δικαιολογηθεί για την αντιμνημονιακή αντιπολιτευτική στάση του (σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο με την Ανγκελα Μέρκελ), συνοδεύουν ακόμη τον Αντώνη Σαμαρά.
«Δεν θα γίνει εδώ σοβιέτ, δεν θα γίνει κομμουνισμός», καθησύχαζε στις αρχές του έτους ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., σε μια στιγμή προεκλογικού οίστρου εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο σύσκεψης γαλάζιων δημάρχων της Ανατολικής Αττικής.

Κώστας Καραμανλής

Ο Κώστας Καραμανλής EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής, νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, θέλησε να ανοίξει μέτωπο με τη διαπλοκή, υποσχόμενος σε βουλευτές σε ταβέρνα στο Μοναστηράκι ότι δεν θα επιτρέψει σε «πέντε νταβατζήδες» να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή.
Ξέσπασε εύλογα τσουνάμι αντιδράσεων, με το Μαξίμου να επιχειρεί να εκτονώσει τα πράγματα, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι ο κ. Καραμανλής «δεν χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία», ασχέτως αν η φράση είχε ειπωθεί, όπως μαρτυρούν οι συμμετέχοντες στο γεύμα.

✷ Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ με δηλώσεις που απασχόλησαν την πολιτική ζωή της χώρας, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

Πηγή: www.efsyn.gr