18 Νοε 2015

Στην αντεπίθεση το Μαξίμου για τα «κόκκινα δάνεια»

Αποκρούοντας τη «δημαγωγική» αντιπολιτευτική ρητορική που καταλογίζουν στη ΝΔ περί «χιλιάδων σπιτιών που βγαίνουν στο σφυρί» και τις προσπάθειες «παραπλάνησης και τρομοκράτησης της κοινωνίας», που της αποδίδουν όπως και σε «διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα»,...
σχετικά με τη συμφωνία της κυβέρνησης για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν, μεταξύ άλλων, πως «η πραγματικότητα είναι ότι από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προστατεύεται σήμερα το 60%, που αποτελείται από τους πιο αδύναμους».
Οι ίδιες πηγές τους καλούν να συνειδητοποιήσουν ότι «δεν τους βγήκε» αυτή η προσπάθεια να επενδύσουν για μια ακόμη φορά στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της, και να σταματήσουν.
Προς επίρρωσιν των παραπάνω, αλλά και διευκρινίζοντας πώς είναι η πραγματικότητα, αναφέρονται εκτενώς: α) στην κατάσταση που ίσχυε για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πριν από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, β) στο τι επέτυχε η κυβέρνηση με την χθεσινή συμφωνία της επ' αυτών, αλλά και γ) στη στάση που κράτησε η ΝΔ -την οποία και στηλιτεύουν- απέναντι στο ζήτημα και απέναντι στην κυβέρνηση τόσο κατά το προηγούμενο διάστημα όσο και από την επίτευξη συμφωνίας και έπειτα.
Ειδικότερα,
Ως προς το τι ίσχυε έως τη διαπραγμάτευση
Επισημαίνουν ότι ο νόμος Κατσέλη επέτρεπε σε δανειολήπτες που αδυνατούσαν να καλύψουν τις οφειλές τους, να καταφύγουν σε δικαστικό διακανονισμό για την ρύθμιση των χρεών τους. Το δικαστήριο υπολόγιζε στον διακανονισμό και τα περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Από αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, εφόσον ο δανειολήπτης το επιθυμούσε μπορούσε να ζητήσει την εξαίρεση της πρώτης κατοικίας του. Πρακτικά, σε πολλές περιπτώσεις ο δανειολήπτης έπρεπε να προχωρήσει στην πώληση των υπολοίπων περιουσιακών του στοιχείων εφόσον επιθυμούσε να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία, αναφέρουν.
Παράλληλα, συνεχίζουν, ίσχυε απόφαση για αναστολή πλειστηριασμών υπό προϋποθέσεις μέχρι τον Ιούνιο του 2015. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι οι δανειστές πίεζαν εξ αρχής για κατάργηση της αναστολής πλειστηριασμών, καθώς και για κατάργηση κάθε προστασίας στην πρώτη κατοικία. «Ο κίνδυνος να χαθούν μαζικά πρώτες κατοικίες από αδύναμα και μεσαία στρώματα που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ήταν άμεσος», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι σχετική δέσμευση είχε αναλάβει απέναντι στους δανειστές η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με απάντηση που έδωσε πέρυσι τον Οκτώβριο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάϊνεν, σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Τι ισχύει με τη χθεσινή συμφωνία
Οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν αναλυτικά τι ισχύει με την χθεσινή συμφωνία. Συγκεκριμένα, τονίζουν πως:
α) Όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, εξακολουθούν να προστατεύονται από τις σχετικές διατάξεις.
β) Από τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια (περίπου 230.000), που δεν έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη: Περίπου 58.000, (το 25% του συνόλου) προστατεύεται πλήρως, εφ όσον: 1) Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 170.00 ευρώ. 2) το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται στο όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 1720 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων.
Επιπλέον, επισημαίνουν ότι περίπου 81.000 (το 35% του συνόλου) προστατεύεται εφ όσον: 1) Η αντικειμενική αξία της κατοικίας είναι έως 240.000 ευρώ. 2) το εισόδημα του δανειολήπτη βρίσκεται έως και 70% υψηλότερα από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης: Για μια οικογένεια με δύο παιδιά, το όριο αυτό είναι μηνιαίο δηλωθέν εισόδημα 3.000 ευρώ, πριν από την καταβολή φόρων. 3) Δεν προκύπτει, με αντικειμενικό τρόπο, κακόβουλη αθέτηση των δανειακών υποχρεώσεων.
Σημειώνουν δε ότι στην δεύτερη κατηγορία, ο διακανονισμός μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, θα γίνεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου και όχι εκείνη που ίσχυε κατά την περίοδο κτήσης του, κάτι που συνιστά μιας μορφής «κούρεμα» του δανείου.
Για τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ στο ζήτημα:
Ως προς τη στάση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα της ΝΔ στο ζήτημα, οι πηγές της κυβέρνησης καταλογίζουν ότι όσον καιρό η διαπραγμάτευση ήταν ανοιχτή δεν υπήρξε από την πλευρά της ΝΔ καμία παρέμβαση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, (εταίροι, ευρωπαϊκά όργανα και αξιωματούχοι, ευρωπαϊκά κόμματα) για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Προσθέτουν πως, αντίθετα, η μόνη παρέμβαση που έχει υπάρξει από την πλευρά της ΝΔ είναι η κατά καιρούς πίεση προς την κυβέρνηση: «να αποδεχτεί τις προτάσεις των θεσμών και να κλείσει γρήγορα συμφωνία μαζί τους».
Οι κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως για τη διαπραγμάτευση χρησιμοποίησε εντατικά όλες τις δυνατότητες που διέθετε, για να σημειώσει πως με την ανακοίνωση του αποτελέσματός της η ΝΔ «έσπευσε να δημαγωγήσει, μιλώντας για «χιλιάδες σπίτια που βγαίνουν στο σφυρί». «Η πραγματικότητα», υπογραμμίζουν, «είναι ότι από τα 230.000 κόκκινα στεγαστικά δάνεια που δεν έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη, προστατεύεται σήμερα το 60%, που αποτελείται από τους πιο αδύναμους».
Εν τέλει, τονίζουν πως «είναι προφανές ότι η ΝΔ, καθώς και διάφορα άλλα πολιτικά και επικοινωνιακά κέντρα, επένδυσαν για μια φορά ακόμα στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να κερδίσουν από μια ενδεχόμενη φθορά της κυβέρνησης». «Ας συνειδητοποιήσουν ότι δεν τους «βγήκε» και ας σταματήσουν τις προσπάθειες παραπλάνησης και τρομοκράτησης της κοινωνίας», σημειώνουν.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr