4 Νοε 2015

Διορία έξι ημερών για προαπαιτούμενα και δόση

«Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μικρά βήματα και μικρές νίκες...» 
«Πρώτα τα προαπαιτούμενα και μετά η δόση των 2 δισ. ευρώ», είναι το μήνυμα του Γάλλου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή  υπουργό ....
Γιώργο Χουλιαράκη
Η Αθήνα έχει διορία έξι ημερών, μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας, 9 Νοεμβρίου, προκειμένου να κλείσει τις 3-4 εκκρεμότητες που έχει με τους δανειστές, με κορυφαίο ζήτημα να είναι τα «κόκκινα» δάνεια και οι πλειστηριασμοί για την πρώτη κατοικία, προκειμένου να καταφέρει να πάρει τη δόση των 2 δισ. Σε διαφορετική περίπτωση, η εκταμίευση των χρημάτων θα αργήσει, με συνέπεια οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του υπουργείου προς του προμηθευτές του ελληνικού Δημοσίου να καθυστερήσουν και αυτές με τη σειρά τους. 
Στη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό συζητήθηκε και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, το οποίο για τους δανειστές αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα, προκειμένου το χρηματοπιστωτικό σύστημα να καταστεί ισχυρό, να αποφευχθεί το κούρεμα στις καταθέσεις και να δοθεί συνέχει στην πρώτη αξιολόγηση. Όπως όλα δείχνουν, η τελευταία θα ξεκινήσει στις 10 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 20 Νοεμβρίου.
Τη σκυτάλη θα πάρουν οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, στις οποίες στόχος είναι -σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο-, να ξεκινήσουν πριν από τα Χριστούγεννα και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό. Ήδη αρμόδια επιτροπή που έχει συσταθεί για αυτό το θέμα, θα παρουσιάσει ένα κείμενο προτάσεων προς το Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), το οποίο, εφόσον εγκριθεί, θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. 
«Υπάρχουν τεχνικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα», είπε ο κ Τσακαλώτος, για να προσθέσει ότι αρκεί να υπάρξει «καλή πίστη» και από την άλλη πλευρά. Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Μοσκοβισί, που είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μικρά βήματα και «μικρές νίκες» μέχρι να φτάσει στην αναδιάρθρωση.

«Να μη χάσουμε το μομέντουμ»

«Με τον πρωθυπουργό μιλήσαμε για όλα τα ζητήματα, γνωρίζουμε την ατζέντα μας και πρέπει να κάνουμε όλες τις προσπάθειες για επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος» δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, η οποία προηγήθηκε της επαφής του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το Μαξίμου, εμφανίστηκε φειδωλός, αλλά επισήμανε την ανάγκη να γίνουν όλες οι προσπάθειες για επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος. Δήλωσε ικανοποιημένος για τη διαδικασία, ωστόσο, επισήμανε ότι «είναι πολύ σημαντικό να συζητήσουμε τα διακυβεύματα και τα ακανθώδη σημεία. Με τις τελικές προσπάθειες να βρούμε ένα σημείο συμβιβασμού και να δούμε που μπορούν να γίνουν και άλλες βελτιώσεις».
Ο Πιερ Μοσκοβισί επανέλαβε τη σειρά της διαδικασίας δηλώνοντας «πρέπει να υιοθετηθούν τα πρώτα προαπαιτούμενα και το Eurogroup να γνωμοδοτήσει για την εκταμίευση. Έπειτα θα μπούμε στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση και όλα θα κυλήσουν επιτυχώς... Μετά θα μπορέσουμε να συζητήσουμε το ζήτημα του χρέους» είπε ο Πιερ Μοσκοβισί και σημείωσε ότι «Είμαστε σε καλό δρόμο, να κρατήσουμε το ρυθμό μας και το μομέντουμ».
Κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στην κάμερα, υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί ο πρωθυπουργός τον καλωσόρισε και του εξέφρασε τα ειλικρινή συλλυπητήρια του για την απώλεια της μητέρας του (σ.σ. γεγονός που είχε οδηγήσει στην αναβολή της συνάντησής τους προ μερικών εβδομάδων). Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι χαίρεται πολύ που τον συναντά τώρα υπό καλύτερες συνθήκες σε σύγκριση με αυτές όταν γίνονταν οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες τον Ιούλιο.
Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν πως για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ο Π. Μοσκοβισί εξέφρασε βεβαιότητα ότι μπορεί να βρεθεί λύση που δεν θα θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή. Ανέφεραν, ακόμη, ότι συζητήθηκε το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκφράζοντα την αισιοδοξία ότι θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν από το τέλος του χρόνου.

Έρχεται και ο Μ. Σουλτς 

Την Τετάρτη ο Πιερ Μοσκοβισί αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα.
Επίσης, διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος την Πέμπτη θα μεταβεί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Λέσβο.
Το πρωί της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου θα συμμετάσχουν σε ειδική τελετή στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την έναρξη της διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων. Στην τελετή θα παραστούν επίσης ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Πηγή: efsyn.gr