5 Νοε 2015

Τσίπρας: Ανοιγμα του Έβρου προτείνουν όσοι δεν έχουν ιδέα

Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ανοίξει ο φράχτης του Έβρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τις δηλώσεις του από τη Λέσβο, την οποία επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη, μαζί με τον...
πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Φαίνεται καλή ιδέα σε εκείνους που δεν έχουν ιδέα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Η ιδέα να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο, φαίνεται καλή ιδέα για κάποιους που δεν έχουν ιδέα, δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη πλευρά του Έβρου, υπάρχουν νάρκες. Άρα, το δίλημμα για εμάς δεν είναι αν θα χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου. Το ζήτημα για εμάς είναι να μην χάνουν τη ζωή τους οι πρόσφυγες» είπε ο πρωθυπουργός.

Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον εγκλωβισμό προσφύγων στο νησί, λόγω της απεργίας της ΠΝΟ, επισήμανε ο κ. Σουλτς, ο οποίος αναφέρθηκε στις λέμβους με τους πρόσφυγες που έφτασαν στην ακτή, μπροστά στα μάτια τους, την ώρα της άφιξης τους.

«Είδαμε βάρκες να έρχονται, ανθρώπους να πηδάνε στο νερό, να κολυμπούν μέχρι την ακτή, πρόκειται πράγματι για δραματικές καταστάσεις... Είμαι ευγνώμων σε όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ, εργάζονται, συνεργάζονται και συμπεριφέρονται στους πρόσφυγες με αξιοπρέπεια» είπε ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε «συμφωνώ με εκείνους που λένε ότι τα hot spots έχουν νόημα μόνο εάν δημιουργήσουμε μία ευρύτερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Αθήνας σχετικά με την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία στο θέμα των διακινητών, της φιλοξενίας και της οργανωμένης μετεγκατάστασης προσφύγων από τις τουρκικές ακτές σε ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.
«Θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα μόνο εάν οι δομές είναι στην απέναντι πλευρά, στην Τουρκία, έτσι ώστε να γίνεται η μετεγκατάσταση από τις τουρκικές αρχές, ώστε να μην κινδυνεύει κανείς να χάσει τη ζωή του στα νερά του Αιγαίου».

Το όραμά μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει φράχτες, τείχη και σύνορα, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, για να σημειώσει ότι πάντως η ΕΕ έχει σύνορα και με χώρες που δεν ανήκουν στην Ένωση, αφού η γειτονική χώρα δεν ανήκει στην ΕΕ.

«Πρόσωπο με πρόσωπο» με τις τραγικές εικόνες στη Λέσβο βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετέβη μαζί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων και την διαχείριση των προσφυγικών ροών.

Η Λέσβος, που βρίσκεται σε τριήμερο πένθος -μαύρα υφάσματα έχουν τοποθετηθεί στο ιστορικό δημαρχείο της Μυτιλήνης και σε άλλα σημεία της πόλης, υποδέχτηκε τους Σουλτς και Τσίπρα με κατάληψη του δημαρχείου. Οι διαδηλωτές είχαν αναρτήσει στο μπαλκόνι του κτιρίου πανό που γράφει: «Γέμισε το Αιγαίο κορμιά μεταναστών, είναι και οι Ευρωπαίοι φονιάδες των λαών». 
Επίσκεψη Μουζάλα στην Ιταλία με επίκεντρο το προσφυγικό
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα και την Παρασκευή στην Ιταλία, όπου θα έχει σειρά επαφών  με αντικείμενο την ανταλλαγή απόψεων και τον καλύτερο συντονισμό των δύο πλευρών για το προσφυγικό.
Σήμερα Πέμπτη στις 17.00, ο κ. Μουζάλας θα συναντηθεί με τον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών, Aντζελίνο Αλφάνο, ενώ την Παρασκευή θα μεταβεί στη Λαμπεντούζα, όπου, μεταξύ των άλλων, θα επισκεφθεί και το κέντρο ταυτοποίησης προσφύγων.
Πηγή:http://tvxs.gr