12 Νοε 2015

Ανακάλυψαν στις Μυκήνες τον «θρόνο του Αγαμέμνονα»

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν Έλληνες και Αμερικανοί αρχαιολόγοι που ίσως να είναι η πιο σημαντική ανακάλυψη όσον αφορά τον μυκηναϊκό πολιτισμό, καθώς οι ίδιοι κάνουν λόγο για τον «θρόνο του Αγαμέμνονα». Σύμφωνα με δημοσίευμα της...
εφημερίδας RealNews, το τμήμα του βασικού θρόνου του Αγαμέμνονα βρέθηκε σε πολύ κοντινή απόσταση από την Ακρόπολη των Μυκηνών.
Το κτίσμα είναι αρκετά ογκώδες, ενώ χρονολογικά υπολογίζεται να ανήκει στη τελευταία ιστορική φάση του ανακτόρου των Μυκηνών, δηλαδή από το 13ο αιώνα π.Χ.
Σύμφωνα με τη γραπτή ενημέρωση στο υπουργείο Παιδείας, πρόκειται πιθανότατα για τμήμα μεγάλου λίθινου καθίσματος, η έδρα του οποίου αποτελείται από βύθισμα πλαισιωμένο από ελαφρώς υπερυψωμένο πλατύ περιχείλωμα. Ο συγκεκριμένος τύπος καθίσματος βρίσκει ακριβές παράλληλο στον αλαβόστρινο θρόνο της Κνωσσού.
Το εύρημα αυτό μαζί με τρία ακόμη θραύσματα που έχουν εντοπιστεί σε διάφορα σημεία της αρχαίας πόλης των Μυκηνών αυτό ενδέχεται να αποτελούν τμήμα από την βάση ή την διακόσμηση του συγκεκριμένου θρόνου, θεωρεί ο στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Ντίκινσον, Χριστοφίλης Μαγγίδης.
Το εύρημα θεωρείται πως έχει τεράστια σημασία για την αρχαιολογία και τον ελληνικό πολιτισμό, καθώς αποτελεί τον πρώτο θρόνο μυκηναϊκού ανακτόρου που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα στον ηπειρωτικό χώρο της Ελλάδας.
Το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να έχει ενημερωθεί επίσημα για την ανακάλυψη του μυκηναϊκού θρόνου, ενώ εξετάζεται για αν θα γίνουν περαιτέρω έρευνες στο σημείο του εντοπισμού του.