11 Νοε 2015

Ρήγας: Η διαμαρτυρία απευθύνεται στους δανειστές

Εξηγήσεις για το κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις αυριανές διαδηλώσεις 
Δεν υπάρχει αντιφατικότητα μεταξύ του γεγονότος ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο και την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μετέχει στις διαδηλώσεις κατά του μνημονίου, δήλωσε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας,...
σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα στην ασκηθείσα επί δεκαετίες πολιτική άλλων κυβερνήσεων προσθέτοντας: «Εμείς προσπαθούμε τώρα να βγάλουμε τη χώρα από αυτή την κατάσταση, κρατώντας την κοινωνία όρθια. Έχουμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα το οποίο προχωράει και στόχος μας είναι να σπάσει ο κύκλος της ύφεσης και μέσα στο 2016 να μπούμε σε τροχιά ανάπτυξης».
Ανέφερε επίσης ότι τα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση δείχνουν πως η ύφεση θα είναι μικρότερη απ' ό,τι υπολογιζόταν. «Εμείς υπολογίζαμε περίπου 0,75%-0,40% και είναι μικρότερη, πολύ μικρότερη, άρα προχωράμε με αυτή τη λογική. Θα έχουμε όμως και δυνατότητα καλύτερης οικονομικής ανάπτυξης την επόμενη περίοδο. Από την συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα όλων των προηγούμενων ημερών. Αναγνωρίστηκε η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και επιβεβαιώθηκε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμα προς εκταμίευση τα 2 δισ. της χρηματοδότησης και τα 10 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι εκκρεμότητες που έχουν απομείνει θα κλείσουν τις επόμενες ημέρες και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Το ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση φάνηκε και από τη χθεσινή απάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Δημήτρη Παπαδημούλη στην Ευρωβουλή», είπε ο κ. Ρήγας.
Όσον αφορά τις αντιδράσεις στις οποίες συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «θέλουμε την κοινωνία να πιέζει. Αυτό έγινε και με το δημοψήφισμα». Προσέθεσε ότι η πίεση «ουσιαστικά διευκολύνει και βοηθάει την κυβέρνηση και το κόμμα συνολικά στην παρέμβασή του ως προς την πίεση που πρέπει να ασκείται προς το εξωτερικό».
«Η διαμαρτυρία απευθύνεται στους δανειστές, σε αυτούς που πιέζουν και για την πρώτη κατοικία και για οποιοδήποτε άλλο σκληρό μέτρο. Και γι' αυτό η διαμαρτυρία βοηθάει για να εξελιχθούν τα πράγματα ακόμη καλύτερα, όταν αναγνωρίζεται στο εξωτερικό ότι η ελληνική κοινωνία αυτή τη στιγμή έχει βυθιστεί σε μια κατάσταση κοινωνικής απαξίωσης» είπε ο κ. Ρήγας, προσθέτοντας ότι το κόμμα θα συμμετάσχει και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας θα είναι στις διαδηλώσεις αύριο, ενώ ο ίδιος, είπε, θα το προσπαθήσει ανάλογα με τις υποχρεώσεις της ημέρας.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει καμία διαδικασία πλειστηριασμού από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός νόμος, δεν αμφισβήτησε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι υπήρξαν σχετικές διαμαρτυρίες στη Ν. Ιωνία, προσθέτοντας «αν ισχύει πρέπει να το ελέγξει το υπουργείο Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση».
«Επιμένω πως η κυβέρνηση θα λύσει το θέμα. Εμείς ως κόμμα δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούμε να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ανθρώπων που έχουν πληγεί. Δεν μιλάω για κατοικίες 500.000 ή 800.000 ευρώ που, αν μπουν σε ρύθμιση, μπορούν να αποπληρωθούν. Μιλάω για πρώτη κατοικία ανθρώπων που δεν έχουν δουλειά, δεν έχουν οικονομική δυνατότητα αποπληρωμής και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο», τόνισε ο κ. Ρήγας.
Σχετικά με το ενδεχόμενο διαφωνίας εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, παρέπεμψε στη δήλωση του κ. Ντάισελμπλουμ από τη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωβουλής: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το Eurogroup επιμένουν ότι πρέπει να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά εκείνα που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν».
Αναφορικά με το ζήτημα Πανούση-Λάμπρου, είπε ότι «πρώτον, οι καταγγελίες του κ. Πανούση θα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα και σίγουρα όχι μέσω του Τύπου. Ήταν υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκε το θέμα δεν είναι, κατά τη γνώμη μου, ο ορθότερος – και δείχνει τουλάχιστον ελαφρότητα...».
«Δεύτερον, όσον αφορά στον κ. Λάμπρου έχει ήδη απαντήσει το υπουργείο. Ήταν σύμβουλος του υπουργείου Δικαιοσύνης για μια περίοδο και παραμένει άτυπος σύμβουλος στις επιτροπές για τα θέματα αυτά. Είναι γνωστή η ενασχόληση του κ. Λάμπρου με αυτά τα ζητήματα εδώ και χρόνια, δεν είναι κάτι άγνωστο, είναι στη δημόσια σφαίρα. Όσα πράττει λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο είναι στη δημόσια σφαίρα και όσες συνομιλίες έκανε όταν είχε το θεσμικό ρόλο, προφανώς έγιναν με την ευθύνη του υπουργείου Δικαιοσύνης», κατέληξε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr