20 Νοε 2015

Η Κεντροαριστερά «ψάχνεται» - Τι έγινε το βράδυ στο Τιτάνια [εικόνες]

ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΟ ΚΟΜΜΑ 
(Φωτό: Eurokinissi)
Γεμάτη η αίθουσα του ξενοδοχείου Τιτάνια που φιλοξένησε χθες το βράδυ στις 19:00 την πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ να διοργανώσει μια κοινή συζήτηση όλων των διαφορετικών κομμάτων και κινήσεων που συγκροτούν ....
τον «μεσαίο» χώρο στην Ελλάδα.
Η ευρωβουλευτής της Ελιάς Εύα Καιλή (ΠΑΣΟΚ), ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Θόδωρος Μαργαρίτης (ΔΗΜΑΡ), ο καθηγητής πανεπιστημίου Παναγιώτης Ιωακειμίδης (Κινήσεις Πολιτών), ο πρώην βουλευτής Πέτρος Τατσόπουλος (Ποτάμι) και ο πρώην υπουργός Φίλιππος Σαχινίδης (ΚΙΔΗΣΟ) ανέπτυξαν την δική τους πρόταση για το μέλλον της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Αντιμέτωποι με την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ που φιλοδοξεί -μετά και την πρόσφατη μεταστροφή του- να καταλάβει τον χώρο τους και να γίνει ο κύριος εκφραστής της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν από κοινού την άποψη ότι «το κυβερνών κόμμα δεν είναι στα αλήθεια ένα προοδευτικό, αλλά ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα» που, όπως και αρκετοί στην Ευρώπη, πιστεύουν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να συμβαδίσει με την συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, ο κ. Ιωακειμίδης υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας φαίνεται να ζηλεύει το πρότυπο του Πούτιν και του Ερντογάν» παρά τους Ευρωπαίους.

Επίσης, συμφώνησαν ότι η μόνη λύση για την χώρα, αλλά και το καλύτερο πολιτικό παράδειγμα σε όλον τον κόσμο, παραμένει η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι αυτή αποτελεί πλειοψηφικό ρεύμα και στην Ελλάδα. Ο κ. Μαργαρίτης τονισε ότι «ο ανθρώπινος Σοσιαλισμός ή αλλιώς ο δημοκρατικός έλεγχος του Καπιταλισμού, παραμένει ο στόχος».

Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι από τους ομιλητές- αναφέρθηκαν στην αναγκη να εξαλειφθούν οι προσωπικός τακτικές και να αποφευχθούν οι μικροκομματικές στρατηγικές, ώστε συντομία να συναντηθούν κάτω από μια κοινή «ομπρέλα». Αναρωτιώμενοι «αφού λέμε τα ίδια πράγματα, γιατί είμαστε σε διαφορετικούς χώρους» και οι 5 κατέληξαν με το να προτείνουν την σύμπραξη και τελικά την κοινή κάθοδο στις επόμενες εκλογές. Μάλιστα Ιωακειμιδης, Μαργαρίτης και Σαχινιδης προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας Ομοσπονδιακό σχήμα με κομματική αυτοτέλεια των συμμετεχόντων σε αυτό. Ο κ. Σαχινιδης ήταν ακόμα πιο σαφής, υποστηρίζοντας «ότι χρειαζόμαστε ένα Επινέ».

Κοινό μοτίβο όλων των ομιλιών ήταν επίσης η έντονη επίθεση στην Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά και στην Νέα Δημοκρατία, την οποία κατηγόρησαν και για την αντιμνημονιακή στάση του Αντώνη Σαμαρά (2009-2011), αλλα και για τα αποτελέσματα της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή (2004-2009), «που παρέδωσε μια χρεοκοπημένη χώρα». «Κάναμε κι εμείς λάθη, τα αναγνωρίζουμε, μάθαμε από αυτά, αλλά τέλος πια στο αυτομαστίγωμα», υποστήριξε η κ. Καιλή. 

Την συνάντηση συντόνισε ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος τυπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Κινήσεις), κ. Θεοχαρόπουλος, ο οποίος και κάλεσε ονομαστικά Ποτάμι και ΚΙΔΗΣΟ να συμμετέχουν κι αυτοί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη, με τον κ. Τατσοπουλο να του απαντά λίγο αργότερα ότι «τα έχω ήδη πει αυτά στον Σταύρο». 

Παρόντες, στελέχη από όλα τα κόμματα όπως Πρωτόπαππας, Χριστοφιλοπούλου, Λαλιώτης, Μανιάτης, Μωραίτης (ΠΑΣΟΚ), Τσούκαλης, Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ), Τούντας (Κινήσεις), Βλάχος (Ποτάμι), Τσίκας και Κικίλιας (ΚΙΔΗΣΟ).

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Πηγή: iefimerida.gr