2 Νοε 2015

Οι ειδήσεις που αξίζει να διαβάσετε σήμερα

1. Διαφύλαξη της «κοινωνικής συνοχής» και της «πολιτικής σταθερότητας» είναι οι δύο προτεραιότητες που βάζει καθαρά ο Αλέξης Τσίπρας για τον επόμενο κρίσιμο μήνα – προτεραιότητες, που είναι...
καταδικασμένες να δοκιμαστούν και να περάσουν από τους κάβους των κόκκινων δανείων, των νέων φόρων και του ασφαλιστικού. Ως εμπρηστής στην προσπάθειας αυτή εμφανίζεται ο... συνήθης Γερούν Ντάισελμπλουμ, που αναλαμβάνει να πάιξει το χαρτί του νέου εκβιασμού με τις τράπεζες και τις καταθέσεις για λογαριασμό των δανειστών. Την ίδια στιγμή το ΔΝΤ στέλνει μήνυμα στους Ευρωπαίους ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το ελληνικό χρέος.
2. Δυσοίωνες εκτιμήσεις, που απέχουν μακράν από τις προβλέψεις ανάκαμψης της Κομισιόν και του ΔΝΤ, περιλαμβάνει για την Ελλάδα παγκόσμια έρευνα που δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Η έρευνα, της γερμανικής εταιρίας Prognos, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν από το 2034 και προβλέπει εκτίναξη του χρέους στο 245% έως το 2022.
3. Ρυθμίσεις - εξπρές για τα «κόκκινα» δάνεια, ανάλογα με το ύψος και το προφίλ του κάθε δανειολήπτη, ζητά από τις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδος, με στόχο να επανέλθει σε ορθή πορεία το μεγαλύτερο ποσοστό από τα δάνεια ύψους 107 δισ. ευρώ που δεν εξυπηρετούνται. Τέσσερις ρυθμίσεις θα προτείνουν οι τράπεζες στους δανειολήπτες «κόκκινων» στεγαστικών. Όσον αφορά στην ανακεφαλαιοπόιηση των τραπεζών στην αναλογία 25% μετοχές - 75% CoCos κατέληξαν οι διαβουλεύσεις στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής. Πρόκειται για την αναλογία των κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), βάσει της οποίας το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου, που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες.
4. Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο. Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει ότι η αδράνεια αυτή κοστίζει ακριβά. Την ίδια στιγμή, Γερμανός ευρωβουλευτής ζητά «Τελική Λύση» για το προσφυγικό: «Πυροβολήστε τους!», λέει. Στο μεταξύ, αποχωρούν την Τετάρτη από την Ελλάδα οι πρώτοι πρόσφυγες, που μετακινούνται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την πρώτη χώρα υποδοχής τους. Πρόκειται για 30 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ που θα μεταβούν στο Λουξεμβούργο.
5. Το αποτέλεσμα των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου 2015 στην Τουρκία αποτελεί μια Πύρρειο νίκη για τον Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να πορεύεται στον ολισθηρό μονόδρομο της εξάρτησης από ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία, όπως δείχνουν οι πρόσφατες πτωτικές τάσεις της οικονομίας της χώρας, προσφέρουν βραχυχρόνια ανάπτυξη με ημερομηνία λήξης, εκτιμά ο Μιχάλης Γιαννεσκής. Στην Τουρκία ταξιδεύει τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, με στόχο την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου τη Ελλάδας και την αποστολή ενός ξεκάθαρου μηνύματος προς τους Ευρωπαίους για την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας στο προσφυγικό. Από την Τουρκία φεύγει ωστόσο ο Κούρδος ποιητής και δημοσιογράφος Γιλμάζ Οντάμπασι ως αυτο-εξόριστος μετά τη νίκη Ερντογάν.
6. Η ρωσική εταιρεία Kogalymavia, στην οποία ανήκε το Airbus που συνετρίβη το Σάββατο κάτω από άγνωστες συνθήκες στη χερσόνησο του Σινά, απέκλεισε την εκδοχή της βλάβης ή τους σφάλματος του πιλότου, αποδίδοντας την αεροπορική τραγωδία σε «εξωτερικούς παράγοντες». Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει τα αίτια της τραγωδίας.
7. Αδικημένος από τα media, παρών στην ενεργό πολιτική και ανοιχτός στην... κρίση της ιστορίας δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα La Razon - μια συνέντευξη που, πέραν των άλλων, στέλνει μηνύματα και στο θυελλώδες εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας.
8. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακαλεί την απόφαση του πρώην υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, για την παύση της λειτουργίας των μεταλλείων στις Σκουριές. Ο Πάνος Σκουρλέτης είχε προχωρήσει στην άρση της λειτουργίας των μεταλλείων της Ελληνικός Χρυσός, με το σκεπτικό ότι παραβιάστηκε ο όρος ο οποίος ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.
9. Την πρώτη στην Ελλάδα μονάδα απεξάρτησης μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα, που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα των φυλακών Διαβατών, εγκαινίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα. Οι κρατούμενοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
10. Πόσο τρομακτικό είναι το γεγονός ότι το 82% των πληθυσμών ψαριών στη Μεσόγειο υπεραλιεύεται, τη στιγμή που στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περίπου 24.000 ψαράδες και η αλιεία αποτελεί βασικό πυλώνα του παραγωγικού μας ιστού; Η WWF απαντά.
Κι ακόμη:
Ένα αφιέρωμα του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο Αυστριακό Σινεμά.
* Σκίτσο του Αρκά
Πηγή:http://tvxs.gr