11 Νοε 2015

Στα 5,9 δις ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

Του Τάσου Δασόπουλου
Στα 5,9 δις ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου, παραμένοντας πρακτικά αμετάβλητα σε σχέση με τον Αύγουστο, αφού και οι οφειλές της Γενικής Κυβέρνησης αλλά και οι καθυστερούμενες ....
επιστροφές φόρων έμειναν στα ίδια επίπεδα και για τους δύο μήνες.
Η συγκράτηση των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου οφείλεται και στην διάθεση περίπου 800 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 13 δις ευρώ, από την πρώτη δόση του δανείου του ESM για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, όπως άλλωστε προέβλεπε και η συμφωνία με τους δανειστές.
Ωστόσο τα στοιχεία του ΓΛΚ που δημοσιοποιήθηκαν πριν από λίγο, αποτυπώνουν το πρόβλημα που υπάρχει με τα ασφαλιστικά ταμεία. Συγκεκριμένα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 2,7 δις ευρώ από 2,57 δις ευρώ τον Αύγουστο. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΠΥ. που έφτασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 1,07 δις ευρώ από 1 δις ευρώ που ήταν στο τέλος Αυγούστου.
Η συνεχιζόμενη αύξηση των οφειλών του κεντρικού φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας αναμένεται να σταματήσει μετά και την χθεσινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, με την οποία επεκτείνεται εκ των υστέρων επιστροφής εσόδων (claw back) από διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές μέχρι και το τέλος του 2018.
 Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων παρέμειναν και τον Σεπτέμβριο στα 1,21 δις ευρώ έναντι 1,22 δις ευρώ τον Αύγουστο.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ΟΤΑ ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 328 εκ ευρώ από 332 εκ ευρώ τον Αύγουστο.
Οι οφειλές των ΝΠΔΔ παρέμειναν επίσης πρακτικά αμετάβλητες, κλείνοντας στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 264 εκατ. ευρώ από 278 εκατ. ευρώ το Αύγουστο.
Οι καθυστερούμενες επιστροφές φόρων στο τέλος Σεπτεμβρίου έφτασαν τα 807 εκατ. ευρώ από 809 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο.
Η σταθεροποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Αύγουστο στον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανατραπεί τον Οκτώβριο λόγω της καθυστέρησης της δόσης των 2 δις ευρώ, από την οποία θα έπρεπε να διατεθούν άλλα 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Πηγή: enikonomia.gr