23 Νοε 2015

Πάνε για το 2016 τα «αγκάθια» της 2ης λίστας προαπαιτούμενων

Αργότερα… 
Μετατίθενται χρονικά για το 2016 και δεν θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα η αύξηση της φορολογίας των αγροτών, η νέα φορολογική κλίμακα των ενοικίων και η ενσωμάτωσης της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας...
εισοδήματος, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από τους δανειστές. Εν τω μεταξύ το εκτελεστικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αλλά και το Eurogroup ενέκριναν την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ και πλέον αναμένεται η έγκριση από το Eurogroup. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα τρία θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών για τη νέα λίστα προαπαιτούμενων και την εκταμίευση της επόμενης υποδόσης του 1 δισ. ευρώ μετατίθενται χρονικά για το 2016. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν αρχικά πηγές από το υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια πηγές από τους εκπροσώπους των δανειστών.
Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, όπως και το Eurogroup, το οποίο συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρα. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έδωσαν θετική εισήγηση και για την εκταμίευση των 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Κατά τη διάρκεια της αποψινής τους συνεδρίασης, οι Ευρωπαίοι υπουργοί εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι και οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν με επιτυχία την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, καλύπτοντας με ιδιωτικά κεφάλαια τις ανάγκες που προκύπτουν από το βασικό σενάριο των stress tests (4,4 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι υπουργοί Οικονομικών εστίασαν και στα επόμενα «βήματα» του προγράμματος, καλώντας τις ελληνικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιηθεί άμεσα και ο τελευταίος γύρος των προαπαιτούμενων. Στόχος είναι έως τα μέσα Δεκεμβρίου να έχει «κλείσει» και αυτό το πακέτο μέτρων, το οποίο θα συνεπάγεται την εκταμίευση ακόμη 1 δισ. ευρώ.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολίασε πως η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ αντανακλά την εφαρμογή μίας μακράς λίστας απαραίτητων μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, συνέχισε ο Ρέγκλινγκ, συμπεριλαμβάνονται μερικές, οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για την εν εξελίξει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Εάν η τήρηση του προγράμματος συνεχιστεί, είμαι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του ελληνικού λαού θα καταστήσουν ορατό τον δρόμο προς την ανάκαμψη» τόνισε ο επικεφαλής του ESM.
«Η σκληρή δουλειά αποδίδει καρπούς» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, χαιρετίζοντας την έγκριση του ESM στην εκταμίευση της υπο-δόσης των 2 δισ. ευρώ. «Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε» κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε μήνυμά του στο Twitter.
Πηγή:http://tvxs.gr