30 Οκτ 2015

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις τράπεζες - Tvxs Ρεπορτάζ

Θέμα ωρών είναι η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – του νομοσχεδίου που, για την κυβέρνηση, αποτελεί και το μεγάλο όπλο κόντρα στον νέο εκβιασμό των δανειστών για bail in και κούρεμα ....
καταθέσεων.
Ο νέος νόμος, όπως προανήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, θα έχει ψηφιστεί έως την Κυριακή, με πιθανότερο χρονοδιάγραμμα εκείνο της εισαγωγής του στην Ολομέλεια αύριο το πρωί και της ψήφισης το βράδυ του Σαββάτου. Θα έχει μεσολαβήσει έως τότε η ανακοίνωση, αύριο το πρωί, των αποτελεσμάτων των stress tests από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – αποτελεσμάτων που, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Reuters – θα φέρνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών κοντά στα 14 δις ευρώ (με βάση το δυσμενές σενάριο). Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο βασικό σενάριο οι κεφαλαιακές ανάγκες διαμορφώνονται περί τα 4,5 δις ευρώ.
Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα καλυφθούν οι ανάγκες αυτές και στην μετέπειτα λειτουργία των τραπεζών – αλλαγές, που οι τελικές λεπτομέρειές τους βρίσκονταν υπό επεξεργασία και διαμόρφωση έως αργά χθες το βράδυ. Βασικός στόχος είναι να μην αποθαρρυνθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών χωρίς παράλληλα να υποβαθμιστεί και ο ρόλος του ΤΧΣ, γεγονός στο οποίο οφείλεται και η καθυστέρηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να κατατεθεί το νομοσχέδιο έως χθες τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με πληροφορίες όμως υπήρξαν προβληματισμοί και ενστάσεις της τελευταίας στιγμής από τραπεζικούς κύκλους, και κυρίως από μετόχους του εξωτερικού.
Το σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση
Ο βασικός άξονας του νομοσχεδίου, πάντως, προβλέπει ότι η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα ελέγχεται από ιδιώτες και το υπόλοιπο από το Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ με κοινές μετοχές και Cocos που θα εκδώσουν οι τράπεζες. Τα Cocos είναι ειδικά, μετατρέψιμα ομόλογα με συγκεκριμένη ημερομηνία ωρίμανσης. Εάν μέχρι της λήξη τους δεν έχουν αποπληρωθεί, μετατρέπονται σε κοινές μετοχές υπέρ του ΤΧΣ.
Κομβικό ζήτημα που παρέμενε ανοιχτό έως χθες το βράδυ ήταν εάν οι ιδιώτες επενδυτές θα καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες μόνον του βασικού σεναρίου των stress tests ή και μέρος – και κυρίως σε ποιο ποσοστό – του δυσμενούς σεναρίου, γεγονός που θα καταστήσει πολύ πιο απαιτητική και δύσκολη τη συμμετοχή τους.
Κατά τις πληροφορίες, πάντως, τα κεφάλαια που θα διαθέσει το ΤΧΣ θα είναι κατά 70% με 75% Cocos και 25% με 30% κοινές μετοχές.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης σημαντικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία του ΤΧΣ, το Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου θα είναι εξαμελές. Τρία από τα έξι μέλη θα ορίζονται από τους δανειστές, δύο από το υπουργείο Οικονομικών κι ένα από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ΤΧΣ θα έχει επίσης ενισχυμένο ρόλο στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, στα οποία επίσης θα τοποθετηθούν και ειδικοί επόπτες που θα ελέγχουν τις διοικητικές αποφάσεις.
 
Πηγή: tvxs.gr