21 Οκτ 2015

H NΔ καταψηφίζει ΕΛΚ και κάνει προεκλογική εκστρατεία στη Μαδρίτη

Με το «Οχι» του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο προσχέδιο κειμένου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μεταναστευτικό ξεκίνησε το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη - ένα συνέδριο, στο οποίο η ΝΔ...
δίνει το παρών με απαρτία των 4 υποψηφίων προέδρων της και σε ρυθμούς προεκλογικής εκστρατείας. Στην πρώτη ημέρα του συνεδρίου η αντιπροσωπεία της ΝΔ καταψήφισε το προσχέδιο για το μεταναστευτικό, αφού προηγουμένως ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε ζητήσει να αφαιρεθούν συγκεκριμένα εδάφια. Πρόκειται για εδάφια που καταλόγιζαν ευθύνες σε Ελλάδα και Ιταλία για πλημμελή αντιμετώπιση των προσφυγικών κυμάτων «παρά τη στήριξη από την Ε.Ε». Το ΕΛΚ προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις, οι οποίες και πάλι, δεν ήραν τις αντιδράσεις της Ν.Δ. με αποτέλεσμα οι Έλληνες σύνεδροι να καταψηφίσουν το προσχέδιο.
Τα συντηρητικά ευρωπαϊκά κόμματα ζητούν ενίσχυση τα εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, προκειμένου να ελεγχθεί η είσοδος προσφύγων.
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του προέδρου του ΕΛΚ, Γιόζεφ Ντολ: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε και άλλες χιλιάδες και χιλιάδες ανθρώπους που δεν θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε και οι οποίοι, επιπροσθέτως, θα αποσταθεροποιούσαν πολλές χώρες και πολλές περιοχές».
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν από τη Μαδρίτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι η μάχη θα συνεχιστεί και αύριο, οπότε και θα ψηφιστεί το τελικό κείμενο, ενώ απόψε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα απευθύνει ομιλία για την προσφυγική κρίση στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου.
Παρόντες οι «4» και ο Σαμαράς
Παρόντες στη Μαδρίτη και στο συνέδριο του ΕΛΚ είναι ήδη οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ - Βαγγέλης ΜεΪμαράκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης - ενώ αναμένεται και ο τέταρτος, Κυριακος Μητσοτάκης, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Άδωνις Γεωργιαδης, μάλιστα, είχαν αρκετή ώρα τετ-α-τετ, μετά την ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο του ΕΛΚ. Εσωκομματικός θόρυβος, όμως, προέκυψε εν μέσω πληροφοριών ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν προτίθεται να παρακολουθήσει την αυριανή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στο κεντρικό πάνελ του συνεδρίου. Κύκλοι του αρχηγού της ΝΔ άφησαν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά λέγοντας πως «ο κ. Μειμαράκης βεβαίως και θα παρακολουθήσει την ομιλία Σαμαρά, εκτός εάν την ίδια ώρα προκύψει κάποια σημαντική διμερής συνάντηση».
Παρόντες στην ισπανική πρωτεύουσα από πλευράς ΝΔ είναι επίσης οι Ντορα Μπακογιαννη, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Μαρία Σπυράκη, Γιώργος Κύρτσος, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης κ.α.
Το συνέδριο του ΕΛΚ εστιάζει στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ., όπως η πολιτική ασφάλεια, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, η ανάπτυξη, η απασχόληση, η ψηφιακή αγορά, η κλιματική αλλαγή και η εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ.
Στο συνέδριο, το οποίο θα διαρκέσει σήμερα και αύριο, συμμετέχουν πάνω από 3.000 άτομα και 14 αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων η Άγκελα Μέρκελ, ο Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κένι, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πάσους Κοέλιου.
Επίσης θα είναι στη Μαδρίτη ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, αλλά και η ηγεσία της ΕΕ, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ της Κομισιόν και ο πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.
Πηγή:http://tvxs.gr