29 Οκτ 2015

Συνεδριάζει για την Ελλάδα το EuroWorking Group για τη δόση των 2 δισ. ευρώ

Για τα καυτά θέματα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, και την επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση συνεδριάζουν σήμερα οι τεχνοκράτες της ευρωζώνης για να κρίνουν αν εκπληρώθηκαν οι δεσμεύσεις που παρείχε η κυβέρνηση για να πάρει την δόση των...
2 δισ. ή αν το θέμα τελικά επιλυθεί αργότερα, ίσως στο Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.
Στην Αθήνα ωστόσο στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να βρούν τρόπο να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας του δημοσίου, προκειμένου να αποφασιστεί πώς θα αποπληρωθούν τρέχουσες υποχρεώσεις του κράτους σε ιδιώτες (προμηθευτές, επιστροφές φόρων κλπ) και ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς αυτούς από τις αρχές του έτους ξεπερνούν ήδη τα 5 δισ. ευρώ.
Πάντως, η Αθήνα θα προσέλθει στη συνεδρίαση του EuroWorking Group υποστηρίζοντας ότι έχει εκπληρώσει το 90% των προαπαιτούμενων μέτρων, εκτίμηση την οποία δεν φαίνεται να συμμερίζονται οι εταίροι, οι οποίοι ρίχνουν το ποσοστό αυτό περίπου στο 30%.
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λάβει την έγκριση για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, τα χρήματα θα εκταμιευθούν την ερχόμενη εβδομάδα αφού υπάρξει απόφαση του Eurogroup και του ESM.
Σε περίπτωση που δεν δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης, η αξιολόγηση θα καθυστερήσει, κάτι που προκαλεί ανησυχία για την καθυστέρηση στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών