26 Οκτ 2015

Και επίσημα η εμπλοκή του ευρωκοινοβουλίου στο ελληνικό πρόγραμμα

Την ερχόμενη εβδομάδα επισημοποιείται η εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ενημέρωσε ο Μάρτιν Σουλτς του προέδρους των πολιτικών ομάδων. Ο αντιπρόεδρος του...
ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως ο Μάρτιν Σουλτς στη Σύνοδο των Προέδρων ανέφερε πως ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν στο Eurogroup θα ενημερώνει τακτικά πλέον το ευρωκοινοβούλιο για όλες τις διαβουλεύσεις και τις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του τρίτου ελληνικού προγράμματος, καθώς επίσης ότι αναμένεται - την ερχόμενη εβδομάδα  η οριστικοποίηση των όρων εμπλοκής του Ευρωκοινοβουλίου στην εποπτεία του προγράμματος.
Ωστόσο την ίδια στιγμή η Κομισιόν στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών για την ολοκλήρωση της ευρωζώνης (αναμόρφωση ευρωπαϊκού εξαμήνου, ενίσχυση των εργαλείων της οικονομικής διακυβέρνησης και ενιαία εκπροσώπηση της Ευρωζώνης από τον πρόεδρο του Eurogroup), αγνοεί πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία υιοθέτησης των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κομισιόν.
«Η μεγαλύτερη εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποτελεί τον μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο θεσμό στην ΕΕ, στο ελληνικό πρόγραμμα, αποτελεί ένα μικρό θετικό βήμα. Ωστόσο, η απόφαση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, να προχωρήσουν μόνοι τους τα επόμενα βήματα της ΟΝΕ είναι απαράδεκτη και μας πηγαίνει δύο βήματα πισω. Οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης απαιτούν διαφάνεια και δημοκρατική νομιμοποίηση και λογοδοσία» σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Εξάλλου, επισημαίνει ότι ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, δυσχεραίνεται, ενώ παραμερίζεται πλήρως ακόμη και ο συμβουλευτικός ρόλος του στη διαδικασία διορισμού του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
Πηγή:http://tvxs.gr