29 Οκτ 2015

Ιστορική απόφαση στην Κίνα: Επιτρέπουν τη γέννηση και δεύτερου παιδιού ανά ζευγάρι

Και δεύτερο παιδί θα μπορούν πλέον να αποκτούν τα ζευγάρια στην Κίνα, μετά από απόφαση του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμμα που έγινε γνωστή σήμερα Πέμπτη (29/10). Μια ιστορική απόφαση πήρε η κινεζική κυβέρνηση, τερματίζοντας μετά από 35 χρόνια,...
τη λεγόμενη πολιτική του ενός παιδιού και επιτρέποντας πλέον σε όλα τα ζευγάρια να αποκτούν και δεύτερο παιδί.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, το Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας ανακοίνωσε επίσημα σήμερα ότι χαλαρώνει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στον οικογενειακό προγραμματισμό και επιτρέπει πλέον σε εκατομμύρια ζευγάρια να αποκτούν δύο παιδιά.
Πριν από δύο χρόνια, το Πεκίνο είχε επιτρέψει σε κάθε ζευγάρι Κινέζων να αποκτά δύο παιδιά αν ο ένας από τους γονείς ήταν ο ίδιος μοναχοπαίδι, χαλαρώνοντας έτσι το αρχικό μέτρο.

Στόχος της απόφασης για την απόκτηση δύο παιδιών είναι να διορθώσει την ανησυχητική δυσαναλογία μεταξύ ανδρών και γυναικών (116/100) και να αντιμετωπίσει τη γήρανση του πληθυσμού.
Όπως σημειώνει το κινεζικό πρακτορείο, η απόφαση ελήφθη σήμερα κατά τη διάρκεια της 5ης ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, μετά από τέσσερις ημέρες εργασιών αφιερωμένων στην υιοθέτηση του 13ου πενταετούς προγράμματος (2016-2020).
Το σύνολο σχεδόν των 55 εθνοτήτων στη χώρα δεν υποβλήθηκαν στην πολιτική περιορισμού των γεννήσεων και οι Κινέζοι της υπαίθρου μπορούσαν ήδη να αποκτούν δύο παιδιά, αν το πρώτο ήταν κορίτσι.
Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΚ, που συνεδριάζει από τη Δευτέρα με άκρα μυστικότητα, υιοθέτησε επίσης τον στόχο μιας «μέσης-υψηλής» οικονομικής ανάπτυξης για το 2016 και τα επόμενα χρόνια. Η αρχή του διπλασιασμού των κατά κεφαλήν εσόδων μεταξύ του 2010 και του 2020 και της υποστήριξης στην κατανάλωση υιοθετήθηκαν επίσης, μετέδωσε το Νέα Κίνα χωρίς να δίνει διευκρινιστικές πληροφορίες.
Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής επικύρωσε επίσης τον αποκλεισμό 10 μελών του, τα οποία κατηγορούνται για διαφθορά, καταχρήσεις και διάφορες παραβάσεις.
Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων