28 Οκτ 2015

Ντράγκι: Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις ελληνικές τράπεζες

Τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις ελληνικές τράπεζες εξέφρασε ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε επιστολή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τονίζει ότι η ρευστότητα που χορηγήθηκε στις...
ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 αντιστοιχεί σε 2/3 περίπου του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Αναλυτικά η επιστολή του:
"Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κύριε Παπαδημούλη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε ο κ. Roberto Gualtieri, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, μαζί με συνοδευτική επιστολή, στις 17 Ιουλίου 2015. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στo πλαίσιο του Ευρωσυστήματος, εκπληρώνει την εντολή που της έχει ανατεθεί ως κεντρικής τράπεζας των 19 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Το Ευρωσύστημα και η Τράπεζα της Ελλάδος παρείχαν, και εξακολουθούν να παρέχουν, στήριξη στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να μπορούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στις εξελίξεις στη ρευστότητα κεντρικής τράπεζας που έχει χορηγηθεί στις ελληνικές τράπεζες από τα τέλη του 2014. Αυτό έχει συμβάλει σημαντικά στη σταθερότητα του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η ρευστότητα της Κεντρικής Τράπεζας που χορηγήθηκε στις ελληνικές τράπεζες μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 αντιστοιχεί σε δύο τρίτα περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί σήμερα το υψηλότερο επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ οποιασδήποτε χώρας μέλους της ζώνης του ευρώ. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι η ΕΚΤ είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανόνες και ότι το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνει τις αποφάσεις του με ανεξάρτητο τρόπο και βάσει προσεκτικής αξιολόγησης".
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
Πηγή:http://www.newsit.gr