29 Οκτ 2015

Δεν έχει τέλος η τραγωδία των προσφύγων

Ώρα με την ώρα αυξάνονται δραματικά οι νεκροί πρόσφυγες στο ΒΑ Αιγαίο. Μόνο την Τετάρτη ο μακρύς κατάλογος των θυμάτων έφθασε τα έντεκα άτομα εκ των οποίων τα οκτώ είναι παιδιά. Διασώθηκαν 242 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, ενώ οι έρευνες ....
συνεχίζονται κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Οι αδίστακτοι δουλέμποροι ενώ γνώριζαν οτι θα είχε θαλασσοταραχή λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο Αιγαίο 7-8 μποφόρ δεν δίστασαν να γεμίσουν δεκάδες μη ασφαλή σκάφη για να μεταφέρουν τους πρόσφυγες, που καμία γνώση δεν έχουν από θάλασσα και από καιρό,στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα τραγικό. Να ανατραπούν πολλές βάρκες και οι άνθρωποι να βρεθούν στη θάλασσα.
Αναλυτικά:   
Το απόγευμα της Τετάρτης βόρεια της Μυτιλήνης ανατράπηκε ξύλινο σκάφος με άγνωστο αριθμό προσφύγων, οι οποίοι βρέθηκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα. Σε μεγάλη επιχείρησης διάσωσης απο δυο πλωτά του Λιμενικού Σώματος, ενα ελικόπτερο Super Puma και ένα ελικόπτερο της δύναμης Frontex, διασώθηκαν 242 άνθρωποι, εντοπίστηκαν τρείς νεκροί(δυο παιδιά και ενας άνδρας), ενω παραμένει άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται. 
Στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Γάτος της Σάμου διασώθηκαν 51 πρόσφυγες και εντοπίστηκαν τρείς νεκροί(δυο παιδιά και ενας άνδρας).
Νωρίτερα, βόρεια της Μυτιλήνης, διασώθηκαν 40 πρόσφυγες, ενώ δυο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, όπου αργότερα το 7χρονο αγοράκι υπέκυψε, ενω νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση το κοριτσάκι ενος έτους.
Στο Αγαθονήσι εντοπίστηκαν τρεις νεκροί (δυο παιδιά και μια γυναίκα), ενώ το πρωί μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου απο τους πρόσφυγες γονείς του ενα κοριτσάκι 5 χρονών χωρίς τις αισθήσεις του όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό του.

Δήλωση Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα

Ο αξιοθαύμαστος, διαρκής αγώνας του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής για διάσωση προσφύγων στη θάλασσα, τείνει δυστυχώς τον τελευταίο καιρό να εξελιχθεί σε διαρκή και αγωνιώδη επιχείρηση ανεύρεσης και περισυλλογής πνιγμένων προσφύγων. Το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και το Υπουργείο δε θέλουμε και δεν πρέπει να εθιστούμε σε τέτοια "νέα καθήκοντα".
Ευρωπαϊκή προτεραιότητα πρέπει να παραμείνει η ασφαλής επανεγκατάσταση των προσφύγων από τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, στις χώρες μέλη της Ε.Ε. Η ασφαλής δίοδος, οι ανθρωπιστικές θεωρήσεις εισόδου στην Ε.Ε., οι άδειες για οικογενειακή επανένωση, για σπουδές και περίθαλψη, είναι θεσμικές λύσεις, που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους πολύ σοβαρά. Όπως επίσης, η ειρήνη και η δημοκρατία στη Συρία, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Όσο η Ευρώπη θα καλλιεργεί τους εθνικούς εγωισμούς, οι διακινητές θα κάνουν τεράστιους τζίρους και η ζωή των προσφύγων θα γίνεται αναλώσιμη, ως....παράπλευρη απώλεια σε έναν ακήρυχτο κερδοφόρο πόλεμο. Πιο ορθολογικό, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο ανθρώπινο είναι να διαχειριζόμαστε την ασφάλεια των ανθρώπων, παρά τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτός είναι και ο ασφαλής και δημοκρατικός τρόπος για να υπερασπιστούμε τη συνοχή και το μέλλον των δικών μας κοινωνιών. Ας το καταλάβουμε όλοι, η προσφυγιά είναι σαν το νερό. Περνάει από παντού. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη, από δεξαμενές αλληλεγγύης και φυσικά η εξάρθρωση όλων των κυκλωμάτων σε όλες τις χώρες, όπου κερδοσκοπούν εγκληματικά σε βάρος του ανθρώπινου πόνου.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και το Αρχηγείο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εκφράζουμε τη βαθειά μας οδύνη για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Δε θα σταματήσουμε την προσπάθεια σε κάθε κατεύθυνση, ώστε αυτά τα συμβάντα να μην συνεχιστούν
Πηγή: efsyn.gr