20 Οκτ 2015

Ισόβια στον Σμπώκο για τις μίζες του «Ερμής»

Ισόβια στον πρώην διευθυντή Εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο  
Την ενοχή του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννη Σμπώκου και του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα αποφάσισε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για την υπόθεση με τις μίζες για τα συστήματα ....
τηλεπικοινωνιών του Στρατού «Ερμής 2».
Σε ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό καταδικάστηκε ο κ. Σμπώκος, ενώ στον κ. Κάντα επιβλήθηκε κάθειρξη 25 ετών.
Μαζί τους κρίθηκε ένοχος και ο Νίκος Λεονταρίτης, στέλεχος της διεύθυνσης Εξοπλισμών, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 20 ετών.
Οι τρεις τους κατηγορούνταν για το αδίκημα της άμεσης συνεργίας σε απιστία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Στους Κάντα και Λεονταρίτη το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής διαγωγής μετά την πράξη. 
Δεκτό έκανε το δικαστήριο των δύο δίνοντας αναστολή στην έφεσή τους, επιβάλλοντας τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την υποχρέωση να εμφανίζονται έως τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους.
Αντίθετα, το δικαστήριο απέρριψε σχετικό αίτημα του Σμπώκου για αναστολή κρίνοντας το ως «μη νόμιμο».
Τέλος, το δικαστήριο τους στέρησε τα πολιτικά δικαιώματα για μια δεκαετία.
Οι ευθύνες του Άκη Τσοχατζόπουλου έχουν παραγραφεί βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ενώ ο τέταρτος κατηγορούμενος Ζαχαρίας Ανδρουλάκης έχει αποβιώσει.

Πηγή: efsyn.gr