20 Οκτ 2015

Η επιστροφή της τρόικας (και των προαπαιτούμενων…)

Η τρόικα – ή το «κουαρτέτο» - επιστρέφει εν πλήρη απαρτία και η κυβέρνηση μπαίνει από σήμερα στα βαθιά νερά της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του δεύτερου, επώδυνου πακέτου των προαπαιτούμενων.
Οι εκπρόσωποι των πιστωτών, οι Ντέλια Βερλκουλέσκου του ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ και ο Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM, φθάνουν σήμερα στην Αθήνα και το επόμενο τριήμερο θα έχουν τον πρώτο μετεκλογικό γύρο διαβουλεύσεων με ....
το οικονομικό επιτελείο σε δύο μέτωπα αιχμής: Στους όρους με τους οποίους θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στις – σημαντικές – εκκρεμότητες της εφαρμογής των προαπαιτούμενων για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Το νέο πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών είναι και το πιο ευαίσθητο κοινωνικά θέμα για την κυβέρνηση, καθώς προϋποθέτει την οριστική ρύθμιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών. Το μήνυμα που εκπέμπεται σταθερά από το Μαξίμου είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, ωστόσο το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας των δανειστών – με πλέον άκαμπτο το ΔΝΤ – και οι πιέσεις αναμένονται ισχυρές.
Στο δεύτερο μέτωπο, εκείνο των φορολογικών και διαρθρωτικών προαπαιτούμενων, η εκταμίευση της δόσης των 2 δις θεωρείται δεδομένη και η έγκρισή της από τους πιστωτές αναμένεται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το μείζον ζητούμενο, όμως, είναι η λήξη των εκκρεμοτήτων που άφησε πίσω του το πολυνομοσχέδιο και τη ταχεία προώθηση των υπόλοιπων προαπαιτούμενων για να προχωρήσει η αξιολόγηση.
Μέχρι στιγμής έχει προχωρήσει μόνον το 30% των μέτρων που προέβλεπε το «πακέτο» του Αυγούστου, ενώ εκκρεμούν σειρά από υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή ρυθμίσεων του πολυνομοσχεδίου. Στις αποφάσεις αυτές εντάσσονται και πολλές που ανήκουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων – γεγονός, που προΙδεάζει για πιθανές εμπλοκές με δεδομένη την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται πλέον το Μαξίμου και η Κατερίνα Σαββαίδου. Η κυβέρνηση επιμένει στο αίτημά της για παραίτηση Σαββαίδου, η ίδια διαμηνύει ότι δεν προτίθεται να το πράξει και το θέμα αναμένεται να έχει συνέχεια τα επόμενα 24ωρα με δεδομένο και το ειδικό ενδιαφέρον της τρόικας για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
Πέραν των υπουργικών αποφάσεων, επιτακτική λύση σε συμφωνία πάντα με τους πιστωτές, αναζητείται και στην εξεύρεση ισοδυνάμων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και την φορολόγηση των ενοικίων. Πηγές από το οικονομικό επιτελείο δείχνουν ως πιθανή διέξοδο τις αναθεωρημένες προβλέψεις για την ύφεση, η οποία υπολογίζεται πλέον στο 1,5% αντί του 2,3% και θα μπορούσε να αναστείλει την εφαρμογή κάποιων δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο, από την πλευρά των πιστωτών φαίνεται πως δύσκολα θα γίνει δεκτός ένας τέτοιος συμψηφισμός και, ως εκ τούτου, το πιθανότερο είναι πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα πρέπει να εξευρεθεί πειστικό σενάριο για να αποτραπεί η υπαγωγή των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σε συντελεστή ΦΠΑ 23%. Για να ανασταλεί το μέτρο, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει ισοδύναμα 168 εκατ. ευρώ για φέτος και 250 εκατ. ευρώ για το 2016.

Παράλληλα με την «τρύπα» των ισοδύναμων, η πίεση της τρόικας αναμένεται να εστιάσει και στα μέτρα που θα περιληφθούν στο δεύτερο πακέτο ισοδύναμων –ένα πακέτο, που αναμένεται να τεθεί προς έγκριση στο Eurogroup στη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου. Σ’ αυτό το πακέτο, εκτός από τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, η συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπει ότι πρέπει να περιληφθούν οι αλλαγές στο φορολογικό των αγροτών, νέες ρυθμίσεις που άπτονται των ασφαλιστικών ταμείων όπως η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η απελευθέρωση επαγγελμάτων με βάση τις προτάσεις του ΟΟΣΑ καθώς και η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ εκτός εάν υπάρξουν και εδώ ισοδύναμα.
 
Πηγή: tvxs.gr