25 Οκτ 2015

Τσίπρας για προσφυγικό: Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους

Για μεγάλη ανθρωπιστική κρίση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός
Προ των ευθυνών τους θέτει τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Εμείς θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας, το θέμα είναι να κάνουν το ίδιο και οι υπόλοιπες χώρες», ανέφερε ο πρωθυπουργός....
«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, και πρέπει να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση. Έχουμε μεγάλη ευθύνη όταν κάθε μέρα πρόσφυγες πεθαίνουν στο Αιγαίο», τόνισε ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου.
«Μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε, γιατί κάποιες χώρες υιοθέτησαν μια στάση “όχι στην αυλή μου”», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε θετική την πρωτοβουλία της Κομισιόν, σημείωσε ωστόσο ότι «η Τουρκία δεν είναι μεταξύ μας», υπαινισσόμενος ότι θα έπρεπε να έχει προκληθεί στη Σύνοδο Κορυφής και η Τουρκία.
«Ένας κρίσιμος κρίκος, η Τουρκιά, δεν έχει προσκληθεί. Η συζήτηση θα γίνει ανάμεσα σε χώρες που βρίσκονται στον δρόμο των μεταναστευτικών ροών. Αν δεν συμφωνήσουμε με την χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, δεν θα έχουμε κάποιο αποτέλεσμα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η Ελλάδα εγκαίρως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της» τόνισε ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα hot spots και σημείωσε πως έχουμε ακόμη χρόνο και θα αναλάβουμε τις απαραίτητες δεσμεύσεις σύμφωνα με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τσίπρας: Στη Σύνοδο έπρεπε να ήταν και η Τουρκία

Τσίπρας: Στη Σύνοδο έπρεπε να ήταν και η Τουρκία

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών
Η πρωτοβουλία αυτή του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στόχο έχει να συμφωνηθούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων» οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία των γειτονικών χωρών και θα ρυθμίσουν την εσωτερική κατανομή των προσφύγων.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, προσερχόμενος στη διάσκεψη έκανε λόγο για μια «παγκόσμια πρόκληση», ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν «μαζί». Ελπίζω να συνεργαστούν στενά τα κράτη μέλη και να μη ψάχνουν «ατομικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Χαν συμπληρώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η «ασυντόνιστη» εισροή προσφύγων στην Ευρώπη. Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετέχει επίσης στη συνάντηση, υπογράμμισε πως η «βία δεν είναι αποδεκτή» και πως όσοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο είναι «ντροπή» για την Ευρώπη.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε πως «εξαιρετικά μέτρα» είναι αναγκαία σε «εξαιρετικές περιόδους», ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».
H Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, αναφερόμενη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είπε πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», στα οποία θα δεσμευτούν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης με «υπευθυνότητα» και «αλληλεγγύη».
O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Ο Ούγγρος Βικτόρ Ορμπάν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων.
Ο Σλοβένος πρωθυπουργός, Μίρο Τσεράρ σημείωσε κατά την είσοδό του πως αναμένει από τη σημερινή συνάντηση να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία. Από την πλευρά του, ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, επεσήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.
Τρεις είναι οι χώρες εκτός ΕΕ που συμμετέχουν σήμερα στη μίνι σύνοδο για το προσφυγικό. Ο Σέρβος πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βουτσιτς προσερχόμενος, δήλωσε πως η Σερβία είναι έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως η Σερβία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά είναι εδώ για να αναζητήσει «μια συνολική λύση». Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκε Ιβάνοφ, έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένει να γίνουν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν πολύ χαμηλή.
Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, υπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.