18 Οκτ 2015

«Δεν έχουμε καμία υποχρέωση για εφαρμογή ΕΝΦΙΑ το 2016»

«Δεν έχουμε καμιά υποχρέωση για εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ το 2016», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης στην «Καθημερινή της Κυριακής», δίνοντας το στίγμα της φορολογικής πολιτικής που σχεδιάζει η κυβέρνηση το επόμενο έτος....
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από έναν δικαιότερο φόρο που θα επιβάλλεται στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι χωριστά σε κάθε ακίνητο.
«Ο ΕΝΦΙΑ είναι μια λανθασμένη φορολογική διαδικασία. […] Μπορούμε να κάνουμε αυτό που κάνουν άλλες χώρες και να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. Πρέπει να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο έστω και χαμηλό. Για παράδειγμα, για ακίνητο εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ δεν χρειάζεται να πληρώνεις φόρο στο Δημόσιο, ας υπάρχουν μόνο τα τέλη αυτοδιοίκησης.
Ο νέος φόρος θα πρέπει να έχει προοδευτική κλίμακα και να επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας. Να μεταφέρει το φορολογικό βάρος στις υψηλές και πολύ υψηλές περιουσίες. Επιστρέφουμε δηλαδή στη βασική ιδέα του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας: φόρος στο σύνολο της περιουσίας και όχι σε κάθε ακίνητο», αναφέρει στη συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός.
Επαναλαμβάνει επίσης ότι θα δοθούν κίνητρα για να υπερισχύσει η χρήση του πλαστικού χρήματος, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι ο πολίτης να καταναλώνει το 100% του εισοδήματος του με την κάρτα. Στα κίνητρα που μελετά η κυβέρνηση θα είναι το αφορολόγητο όριο, κληρώσεις, ειδικές προσφορές από καταστήματα και άλλα.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr