28 Μαΐ 2015

Άμεσα, χωρίς χρονοτριβή σύγκληση της ΕΕ της ΓΣΕΕ ζητούν τα μέλη του ΜΕΤΑ για το πλαίσιο δράσης της επόμενης περιόδου

Με επιστολή τους προς τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ, τα μέλη του ΜΕΤΑ στη Συνομοσπονδία των εργατών ζητούν έκτακτη σύγκληση του Οργάνου «προκειμένου να...
εκτιμήσουμε την κατάσταση και να διαμορφώσουμε ως Συνομοσπονδία ένα αγωνιστικό πλαίσιο δράσης των εργαζομένων και των συνδικάτων, στην κατεύθυνση της άμεσης ικανοποίησης των αιτημάτων μας, ιδίως μέσα στη σημερινή πολιτική συγκυρία, όπου η παρέμβαση του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι μαζική και αποφασιστική».

Να σημειωθεί πως –όπως εξάλλου υπογραμμίζουν και τα μέλη του ΜΕΤΑ στη ΓΣΕΕ- ότι η διοίκηση της ΓΣΕΕ έχει να συνεδριάσει από τον Οκτώβρη του 2014, η εκτελεστική επιτροπή από το Δεκέμβρη του 2014, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου η συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Αθήνα, 27-05-15

Προς:
Μέλη Ε.Ε. ΓΣΕΕ

Συνάδελφοι,
Μετά την κυβερνητική αλλαγή της 25ης Γενάρη και ενώ μια σειρά από μεγάλα και εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους της χώρας μας, είναι ανοικτά και υπό εξέλιξη, η κατάσταση σε ότι αφορά τη λειτουργία των οργάνων της Συνομοσπονδίας εξακολουθεί να είναι τουλάχιστον προβληματική, συνεχίζοντας και εντείνοντας την αδράνεια και την ακινησία στην οποία έχει περιέλθει επί μακρό χρονικό διάστημα η κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση.

Θυμίζουμε ότι η Διοίκηση της ΓΣΕΕ έχει να συνεδριάσει από τον Οκτώβρη του 2014, η Εκτελεστική Επιτροπή από το Δεκέμβρη του 2014, ενώ την προηγούμενη χρονιά δεν πραγματοποιήθηκε καθόλου η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου.

Την ίδια στιγμή και ενώ το τελευταίο 4μηνο συντελούνται κρίσιμες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε σχέση και με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές και για τα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, του κατώτατου μισθού και των συντάξεων, η ΓΣΕΕ παραμένει ουσιαστικά απούσα από δράσεις και παρεμβάσεις που θα προωθούν, θα υπερασπίζονται και θα διεκδικούν την ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Η διεκδίκηση της νομοθέτησης του νομοσχεδίου για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, και των ΣΣΕ καθώς της κατάργησης της ρήτρας του μηδενικού ελλείμματος για τις συντάξεις που εξήγγειλε η Κυβέρνηση, μετά και τη διαδικασία διαβούλευσης με τις οργανώσεις εργοδοτών και εργαζομένων, τη γνωμοδότηση της ΟΚΕ αλλά και τη θετική ανταπόκριση της ΔΟΕ, πρέπει είναι άμεση προτεραιότητα για το σ.κ.

Πέραν όμως αυτού, ανοιχτό παραμένει το θέμα της ΕΓΣΣΕ αλλά και μια σειρά από ζητήματα για τα οποία υπάρχουν θετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις, όπως η άμεση κατάργηση των αντεργατικών νόμων που θεσμοθετήθηκαν επί Μνημονίων, ο δραστικός περιορισμός των ευέλικτων και φθηνών μορφών εργασίας (εργολαβικοί εργαζόμενοι, δανεισμός εργαζομένων, μερική και εκ περιτροπής εργασία, τα voucher κλπ), η επαναφορά της Κυριακής – Αργίας, η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, η καταπολέμηση της ανεργίας και τα προγράμματα απασχόλησης είναι ορισμένα μόνο από τα κομβικά θέματα για τα οποία απαιτείται ο σχεδιασμός και υλοποίηση δράσεων και παρεμβάσεων με το συντονισμό της Συνομοσπονδίας σε άμεσο χρόνο.

Είναι λοιπόν απαραίτητο και χωρίς χρονοτριβή να συνεδριάσει άμεσα η Ε.Ε. της ΓΣΕΕ, προκειμένου να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να διαμορφώσουμε ως Συνομοσπονδία ένα αγωνιστικό πλαίσιο δράσης των εργαζομένων και των συνδικάτων, στην κατεύθυνση της άμεσης ικανοποίησης των αιτημάτων μας, ιδίως μέσα στη σημερινή πολιτική συγκυρία, όπου η παρέμβαση του εργατικού κινήματος πρέπει να είναι μαζική και αποφασιστική.