26 Μαΐ 2015

Αγώνας δρόμου για να κλείσουν οι εκκρεμότητες

Συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου της ομάδας πολιτικής διαπραγμάτευσης
Μέγαρο Μαξίμου
EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Γράφουν και σβήνουν στο οικονομικό επιτελείο ώσπου να καταλήξουν στους συντελεστές του φόρου προστιθέμενης αξίας που θα «κλειδώσουν» για τα επόμενα χρόνια. Κοντά σε συμφωνία με τους εταίρους-δανειστές δηλώνουν κυβερνητικές πηγές.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να ....
ολοκληρώσει τις εκκρεμότητες το συντομότερο δυνατό, χωρίς όμως να ξεπεραστούν οι «κόκκινες» γραμμές που έχουν τεθεί. Αυτή θα είναι και η βασική κατεύθυνση προς τα τεχνικά κλιμάκια της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στη συνεδρίαση της Ομάδα Πολιτικής Διαπραγμάτευσης υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα,συζητήθηκαν ο σχεδιασμός και οι κατευθύνσεις προς τους Έλληνες εκπροσώπους της κυβέρνησης στο Brussels Group, που συνεδριάζει την Τρίτη (26/05).
Επίσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group με θέμα την Ελλάδα.
Η Ομάδα Διαπραγμάτευσης, σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου συζήτησε για τα ανοικτά θέματα και ειδικότερα το ζήτημα του ΦΠΑ, το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού και το ζήτημα του ασφαλιστικού.
Πληροφορίες αναφέρουν πως σχετικά με το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, οι συζητήσεις βρίσκονται κοντά σε συμφωνία στο μοντέλο που προτείνει η κυβέρνηση για τρεις συντελεστές, 7%, 14% και 22%. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει όσο περισσότερα τρόφιμα στον χαμηλό συντελεστή 7%, στο πλαίσιο μιας κοινωνικά δίκαιης ανακατανομής.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε εκτός του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος,

Ενιαία συμφωνία

Το πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση συζητά για μια ενιαία συμφωνία στην οποία θα μπουν όλα αυτά τα θέματα που έχει αναγγείλει ο πρωθυπουργός στις ομιλίες του στο συνέδριο του Economist και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, «θέλουμε μια συμφωνία που θα δίνει πραγματικές λύσεις και ανάσες και στην οικονομία και στην κοινωνία».
Ειδικότερα είπε ότι το χρηματοδοτικό ζήτημα, των χαμηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, της μη περικοπής σε μισθούς και συντάξεις και του επενδυτικού πακέτου, είναι ζητήματα που η κυβέρνηση θέλει να υπάρξουν σε αυτή τη συμφωνία. Για το εάν μπορεί να «σπάσει» χρονικά η συμφωνία, τόνισε ότι «μιλάμε για μια συμφωνία στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται όλα αυτά» και πως η εφαρμογή του καθενός από όλα αυτά προφανώς δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα, φέρνοντας ως παράδειγμα το επενδυτικό πακέτο: «π.χ. αν πούμε για επενδυτικό πακέτο, δεν σημαίνει ότι πατάμε ένα κουμπάκι και ξεκινάει η ανάπτυξη. Εκ των πραγμάτων θα υπάρχουν κάποιες χρονικότητες».
Ως προς το επενδυτικό πακέτο που διεκδικεί η κυβέρνηση, σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι να κατανεμηθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει πραγματική διάχυση των ωφελειών στο ευρύ κοινωνικό σύνολο. «Δεν έχουμε σκοπό», είπε, «να στήσουμε μια νέου τύπου ολιγαρχία», για να προσθέσει ότι στόχος είναι μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα να μπορέσει να πάρει ανάσα η κοινωνία και η οικονομία.

Πηγή: efsyn.gr