23 Απρ 2015

Αμερικανική αντιπροσφορά για τον Greek Stream - Πλειστηριασμός

«Ο ειδικός απεσταλμένος του State Department για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Άμος Χόχσταϊν θα επισκεφθεί την Αθήνα σύντομα για συνομιλίες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μιλώντας στο Associated Press, στην Ουάσιγκτον, εξηγώντας ότι ....
ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι του είπε ότι «οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά» για τον αγωγό της Gazprom.
Ο Νίκος Κοτζιάς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέλυσε τις θέσεις της Ελλάδας τόσο για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού, που προκάλεσε αντιδράσεις από την αμερικανική πλευρά, όσο και για το θέμα της Gazprom και την πορεία των ελληνικών διαπραγματεύσεων.
Για τον Σάββα Ξηρό είπε πως για να υπαχθεί κάποιος στον νέο νόμο για κατ’ οίκον περιορισμό με το βραχιόλι, η αίτησή του θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από ελληνικό δικαστήριο. Παράλληλα επανέλαβε ότι ο νέος νόμος ήταν μία απάντηση στις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ελλάδας προκειμένου να επιβάλλει άλλες μορφές κράτησης σε φυλακισμένους με αναπηρία 80%, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω κρατούμενος είναι τυφλός και πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, με αναπηρία 98%.
Αναφορικά με ένα άλλο σημείο έντασης με τις ΗΠΑ, όπως σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, την πρόταση της Ρωσίας για τον αγωγό φυσικού αερίου στην Ελλάδα και τη 10ετή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου σε προνομιακές τιμές, μαζί με μία προκαταβολή από τα ενδεχόμενα κέρδη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Gazprom μας έκανε μια πολύ καλή προσφορά» και δήλωσε ότι «ο κ. Κέρι του είπε ότι οι ΗΠΑ θα ήταν πρόθυμες να κάνουν μια αντιπροσφορά».
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε τις συνομιλίες για τον αγωγό φυσικού αερίου Gazprom «ως οικονομική και όχι πολιτική απόφαση», ενώ στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον της Gazprom στην Ελλάδα είναι μέρος ενός μεγαλύτερου ανταγωνισμού απέναντι στις προσπάθειες των ΗΠΑ να απεξαρτηθεί η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια.
Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές της, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε ότι η Ελλάδα θα ήταν έτοιμη να συμβιβασθεί και ότι «κανείς δεν πρόκειται να παίξει παιχνίδια», τονίζοντας παράλληλα ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να σεβαστούν την εκλογή της κυβέρνησης τον Ιανουάριο με ένα πρόγραμμα κατά της λιτότητας. «Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, είχαμε πολύ άσχημα αποτελέσματα», κατέληξε.
 
Πηγή: tvxs.gr