23 Απρ 2015

Πρωτομαγιά με «δεμένα» πλοία

Η αντιμετώπιση της ανεργίας και της απλήρωτης ναυτικής εργασίας περιλαμβάνεται στα βασικά ζητήματα των ναυτεργατών
«Δεμένα» θα μείνουν στα λιμάνια της χώρας τα πλοία όλων των κατηγοριών την Πρωτομαγιά, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να συμμετάσχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την ....
ημέρα εκείνη.
Η διοίκηση της ΠΝΟ συμμετέχει στην πρωτομαγιάτικη απεργία μ’ ένα πλαίσιο αιτημάτων που αποτελείται από 13 βασικά σημεία. Τα κυριότερα από αυτά είναι:
1. Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών στο προ μνημονίων και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων καθεστώς.
2. Αμεση αντιμετώπιση της όξυνσης της ανεργίας στους Ελληνες ναυτεργάτες και καταπολέμηση της λεγόμενης «μαύρης» ανασφάλιστης εργασίας, που ανέρχεται στο 50% του συνόλου των εργαζομένων, και ανταπόκριση του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) στον ρόλο για τον οποίο ιδρύθηκε, με ταυτόχρονη καθιέρωση πάγιας οικονομικής ενίσχυσης των άνεργων ναυτικών.
3. Ριζική επανεξέταση των διατάξεων και των αποφάσεων του υπουργείου Ναυτιλίας με τις οποίες μειώθηκαν δραστικά οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας-Ιταλίας.
4. Οργανικές συνθέσεις ακτοπλοϊκών-επιβατηγών πλοίων και ειδικότερα κατάργηση της εφαρμογής του άρθρου 29 του ν.4150/2013 περί μειωμένων συνθέσεων στα πλοία της ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΝΟ.
5. Υπογραφή ΣΣΕ για όλες τις κατηγορίες πλοίων για το 2015.
6. Εφαρμογή της ΣΣΕ και της κείμενης νομοθεσίας.
7. Αποκατάσταση της άδικης φορολόγησης των Ελλήνων ναυτεργατών, οι οποίοι, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, υφίστανται περαιτέρω εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους.

Πηγή: efsyn.gr