29 Απρ 2015

Το Μαξίμου «ανεβάζει στροφές» για ενδιάμεση συμφωνία

Tvxs Ρεπορτάζ 
Mε μπαράζ διαβουλεύσεων σε Αθήνα και Βρυξέλλες και με «αντεπίθεση έργων και μεταρρυθμίσεων» επιχειρεί η κυβέρνηση να κλείσει άμεσα την ενδιάμεση συμφωνία με την Ευρώπη - μια συμφωνία, πάντως,...
που η σκληρή «συνιστώσα» των πιστωτών δείχνει ότι θέλει να μεταθέσει στο «πακέτο» του Ιουνίου. Ο αγώνας δρόμου ξεκινά στις Βρυξέλλες όπου στις 3.30 συνεδριάζει το EuroWorkingGroup, με την ελληνική πλευρά να εκπροσωπείται από τον επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη. Αύριο το πρωί ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, «θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει η ελληνική κυβέρνηση».
Κατά τις ίδιες πηγές, σκοπός των διαπραγματεύσεων παραμένει «η επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα επιτευχθεί σύντομα».
Το βασικό στοιχείο - με το οποίο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα δρομολογηθεί η συμφωνία - που θα μπει στο τραπέζι του Brussels Groupείναι το πολυνομοσχέδιο με την πρώτη δέσμη μεταρρυθμίσεων. Το πολυνομοσχέδιο, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες, δεν περιλαμβάνει «μέτρα-έκπληξη» και έχει ως κύριο άξονα τη γνωστή λίστα Βαρουφάκη για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την βελτίωση της είσπραξης εσόδων.
«Έχουμε κάνει υποχωρήσεις, δεν υπάρχει πλευρά που να μη θέλει τη συμφωνία» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος πάντως πρόσθεσε ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση ρήξης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι πάντοτε να μετατεθούν τα δύσκολα θέματα των επικουρικών συντάξεων και των εργασιακών στη μεταγενέστερη φάση των διαπραγματεύσεων - οι πιστωτές, όμως, φέρονται να επιμένουν στο «πάγωμα», τουλάχιστον για το σύνολο της φετινής χρονιάς, της αύξησης του κατώτατου μισθού και της καταβολής της 13ης σύνταξης.
Εάν υπάρξει η «χρυσή τομή», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαννης Δραγασάκης προσδιόρισε και πάλι τον στόχο για το κλείσιμο της ενδιάμεσης συμφωνίας στις πρώτες ημέρες του Μαίου - γεγονός, που σημαίνει ότι οι διαβουλεύσεις στο Brussels Group πρέπει να κλείσουν επιτυχώς μέχρι το Σαββατοκύριακο.
Πηγή:http://tvxs.gr