2 Απρ 2015

Πεδίο αντιπαράθεσης επικουρικές, συλλογικές συμβάσεις και ΕΝΦΙΑ

Ο Γιάνης Βαρουφάκης
Ο ICONPRESS / Δ. ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ
Το νέο εμπλουτισμένο «πακέτο» με τα 24 εισπρακτικά μέτρα αποδόσεως περί τα 6,1 δισ. ευρώ έναντι 3,7 δισ. ευρώ του αρχικού, που απέστειλε η κυβέρνηση στο Brussels Group δεν φαίνεται να «ξεκλειδώνει» για την ώρα τους κρουνούς της χρηματοδότησης προς τη χώρα. Παρά τα βήματα σύγκλισης που έχουν ....
γίνει, οι δανειστές επιδιώκουν την παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» που έχει βάλει η κυβέρνηση σε εργασιακό, ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό για να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστωτές εμμένουν στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. «Μόνο που από την εφαρμογή του σκληρού αυτού όρου, οι επικουρικές συντάξεις θα μειώνονταν έως και 80% (!)», ανέφερε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, περιγράφοντας τα μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που προέταξαν οι θεσμοί στη χθεσινή δίωρη συνάντηση του EuroWorking Group.
Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης συνιστούν επίσης η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, η αναθεώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ο ΕΝΦΙΑ, τον οποίο η κυβέρνηση προτίθεται να αντικαταστήσει με τον φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Οι δανειστές εμφανίζονται άκαμπτοι στο συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς ο φόρος απέδωσε πέρυσι «ζεστό χρήμα» ύψους 2,65 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας τον στόχο της εισπραξιμότητας.
Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο φόρων θα καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα υποστηρίζει από την πλευρά του το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, προσπαθώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις που διατυπώνονται.
Στη νέα λίστα των 26 σελίδων που αποκάλυψαν οι «Financial Times», περιέχονται φορολογικές, διοικητικές και άλλες μεταρρυθμίσεις, για να μπορέσει να καμφθεί η αντίσταση των θεσμών και να εξέλθει η χώρα από τη σοβαρή κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Προτεραιότητα δίδεται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, απ’ όπου θα προέλθει και ο μεγαλύτερος όγκος των εσόδων.  
Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προσδοκά ότι:
♦725 έως 875 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τους ελέγχους στα εμβάσματα, τη λίστα Λαγκάρντ και τις offshore εταιρείες.
♦350 έως 420 εκατ. ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ.
♦350 έως 380 εκατ. ευρώ από τον διεθνή διαγωνισμό για την εκχώρηση των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών.
♦300 έως 400 εκατ. ευρώ από τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη.
♦300 έως 400 εκατ. ευρώ από την απλοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δηλαδή από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και τη θέσπιση νέας φορολογικής κλίμακας με αυξημένους συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα.
♦270 έως 600 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του σχεδίου της τυχερής απόδειξης (λοταρία).
♦250 έως 400 εκατ. ευρώ από την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά και οινοπνευματώδη.
♦225 έως 235 εκατ. ευρώ από την ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού.
♦125 έως 175 εκατ. ευρώ από τις άδειες για το διαδικτυακό στοίχημα.
♦414 έως 450 εκατ. ευρώ από διάφορα μέτρα για την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

*Διαβάστε το ρεπορτάζ του Μάριου Χριστοδούλου στις σελ. 4-5 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί.


Πηγή: efsyn.gr