17 Απρ 2015

«Δεν θα συνεχίσουμε τη λάθος συνταγή»

«Πόσο περισσότερη απορρύθμιση χρειάζεται η αγορά εργασίας στην Ελλάδα;» 
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσινγκτον, υπογράμμισε πως η Αθήνα έχει το δικαίωμα να ακουστεί και να προκαλέσει τη λογική ενός προγράμματος που έχει σαφέστατα ....
αποτύχει. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα συμβιβαστεί προκειμένου να φτάσει σε μία συμφωνία με τους εταίρους της, αλλά ταυτόχρονα «δεν θα δεχθούμε να εκτεθούμε» σε κίνδυνο. «Δεν πρόκειται να 'παίξουμε' με ένα Grexit», τόνισε. 
Καταρχάς, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «είμαστε στο μέσον μιας μεγάλης ύφεσης... Πώς μπορούμε να πωλήσουμε κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όταν οι τιμές έχουν καταρρεύσει», αναρωτήθηκε. «Δεν νομίζω ότι και η Θάτσερ θα έκανε ιδιωτικοποιήσεις με τον τρόπο που τις έκανε η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Δεν είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων, είμαστε εναντίον του ξεπουλήματος». 
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο θέμα της ανεργίας στη χώρα: «Το 91% των ανέργων στην Ελλάδα δεν έχουν εισπράξει επίδομα ανεργίας. Πόσο περισσότερη απορρύθμιση χρειάζεται η αγορά εργασίας στην Ελλάδα;», ρώτησε. Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα στην Ελλάδα έχει πολύ μεγάλα προβλήματα». 
«Ο επταετής χειμώνας»
«Δεν θα βάζαμε τους εαυτούς μας σε αυτή τη θέση εάν δεν πιστεύαμε ότι αυτό το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στο σωστό μέρος», είπε ο κ. Βαρουφάκης, περιγράφοντας την ελληνική κρίση σαν τον «επταετή χειμώνα της δυσαρέσκειας για την Ελλάδα». 
Σε ερώτηση αν δέχεται ότι η Ελλάδα, ως μέλος της ευρωζώνης, δεν έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει, απάντησε: «Φυσικά, αλλά έχουμε το δικαίωμα να ακουστούμε και το δικαίωμα να προκαλέσουμε τη λογική ενός προγράμματος που έχει σαφέστατα αποτύχει. Το πρόβλημα με τη λογική “ή το δέχεστε ή φεύγετε” είναι ότι δοκιμάσαμε αυτό το φάρμακο και δεν απέδωσε.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης Brookings
Αναφερόμενος στις προτάσεις των Θεσμών, υπογράμμισε ότι θα αποδεχόταν οτιδήποτε αν είχε λογική: «Θα συμβιβαστούμε προκειμένου να φτάσουμε σε μία συμφωνία, αλλά δεν θα δεχθούμε να εκτεθούμε σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν μας εξέλεξαν για αυτό τον λόγο». 
Απέκλεισε τυχόν έξοδο από την ευρωζώνη, λέγοντας πως «δεν πρόκειται να 'παίξουμε' με ένα Grexit». Παραδέχτηκε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά ότι και η δημοκρατία πρέπει να παίζει ρόλο. 
Έκρηξη αισιοδοξίας εάν...
Η προηγούμενη κυβέρνηση προσπάθησε να προκαλέσει επιδρομή στις τράπεζες προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία, είπε επίσης ο υπουργός. Τώρα, η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της αλλά και αυτή πρέπει να παραδεχτεί ότι το πρόγραμμα που μας επιβλήθηκε χειροτερεύει μία ήδη άσχημη κατάσταση. 
Όπως ανέφερε, τον ενθάρρυναν πολύ τα σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που έγιναν νωρίτερα, σχετικά με την πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη
Θα υπάρξει μία έκρηξη αισιοδοξίας αν η Ελλάδα και οι πιστωτές μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, είπε, περιγράφοντας ένα νέο μοντέλο οικονομίας, με οδηγό τις εξαγωγές. 
Αναφερόμενος στις συνεχείς κινδυνολογικές αναφορές που διαδίδονται στα μέσα, τόνισε ότι τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης παίζουν «τοξικό ρόλο» στην ελληνική κοινωνία.
Επίσης ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε: 
  • Έχουμε λιγότερες κρατικές επιχειρήσεις από ό,τι είχαμε πριν μερικά χρόνια - οι τηλεπικοινωνίες για παράδειγμα.
  • Θα χαρούμε πολύ να αναπτυχθεί το σιδηροδρομικό δίκτυο σε συνεργασία με τους ιδιώτες. 
  • Πρέπει να βελτιώσουμε επίσης το σύστημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Μέχρι τώρα πολλοί από αυτούς που απολύθηκαν ήταν αποτελεσματικότεροι. 
  • Εμείς οι Έλληνες είμαστε πρωταθλητές στη δημοσιονομική εξυγίανση. 
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε αργά το απόγευμα της Πέμπτης με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση -που κράτησε 45 λεπτά και συμμετείχε και ο κ. Πολ Τόμσεν- «έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και με αμοιβαία διάθεση συνεργασίας». Η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να συμφώνησαν όπως οι δύο πλευρές να έχουν καλύτερη επαφή για την μέρα προς μέρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και, στο πλαίσιο αυτό, προγραμμάτισαν τα θέματα μέχρι την 24η Απριλίου. Όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, κανένα άλλο θέμα δεν συζητήθηκε. 

Πηγή: efsyn.gr