17 Μαρ 2015

Πάνος Σκουρλέτης στο koutipandoras.gr: Η τρίμηνη παράταση της μετενέργειας δίνει χρόνο για άνετες διαπραγματεύσεις

“Τεχνική διευθέτηση” η οποία δόθηκε με σκοπό να υπάρξει άνεση χρόνου για τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις χαρακτήρισε στο koutipandoras.gr ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, τη τρίμηνη παράταση της μετενέργειας η οποία κατατέθηκε ....
χθες με τροπολογία στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση.
“Παρατείνουμε κατά 3 μήνες (σ.σ μέχρι τον Ιούνιο) την ισχύουσα συλλογική σύμβαση. Είναι μια τεχνική διευθέτηση την οποία είχε ζητήσει και η ΓΣΕΕ, έτσι ώστε μέχρι να ψηφιστεί και να έρθει το νομοσχέδιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να δοθεί το χρονικό περιθώριο για άνετες διαπραγματεύσεις”, ανέφερε στο koutipandoras.gr ο κ. Σκουρλέτης.
Υπενθυμίζεται ότι η εθνική σύμβαση εργασίας η οποία έληξε το Δεκέμβριο του 2014 θα παρέμενε σε ισχύ έως και τις 31 Μαρτίου, βάσει της μέχρι πρότινος ισχύουσας τρίμηνης μετενέργειας.
Ο χρόνος ισχύς της μετενέργειας παρατάθηκε μέχρι και το τέλος Ιουνίου μέσω της χθεσινής τροπολογίας, δίνοντας χρόνο στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις) για διαπραγματεύσεις.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, στο νόμο προστίθεται η εξής παράγραφος: “Οι κανονιστικοί όροι εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν επί ένα εξάμηνο από τη λήξη ή καταγγελία και εφαρμόζονται και στους εργαζόμενους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό”.
Σημειώνεται, ότι η τροπολογία κατατέθηκε χθες στη Βουλή και βασίζεται στο νόμο 1876/1990 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Τέλος, ο κ. Σκουρλέτης, τόνισε στο στο koutipandoras.gr ότι μέχρι τέλη Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Πηγή: koutipandoras.gr