4 Μαρ 2015

Οι έξι μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στο Eurogroup

Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να γίνει μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα.

Γιάνης Βαρουφάκης
REUTERS/Yves Herman
Συντάκτης: efsyn.gr
Όπως αποκαλύπτει έγγραφο που διακινείται από ....
το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, οι μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:
♦ Ανθρωπιστική κρίση και διοικητική μεταρρύθμιση
Πρόκειται για την προσπάθεια καταπολέμησης του τρίπτυχου της φτώχειας (σίτιση - στέγη - ενεργειακή επάρκεια), που θα συνδυαστεί με τη διοικητική μεταρρύθμιση (π.χ. χρήση της έξυπνης Κάρτας του πολίτη).
♦ Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία
Απεγκλωβισμός και επανένταξη εκατομμυρίων οφειλετών στη φοροδοτική διαδικασία, με τρόπο όμως που να βοηθά στη δημιουργία φορολογικής συνείδησης, να μην «κουρεύει» το οφειλόμενο κεφάλαιο και να επιβραβεύει τους συνεπείς.
♦ Μεταρρύθμιση φορολογικής διοίκησης 
♦ Ενεργοποίηση του Φορολογικού Συμβουλίου
♦ Δημιουργία νέου ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, αποτελούμενο από αυστηρά προσωρινούς ελεγκτές
Στη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση του δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Στη βάση αυτών των προτάσεων, δηλαδή, θα υπάρξει συζήτηση στο συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από αυτές που θα υλοποιήσει. Οι ελληνικές αρχές μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα συγκεκριμενοποιήσουν τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και θα τον υποβάλουν με τη μορφή της τροποποιημένης συμφωνίας στο Eurogroup στα τέλη Απριλίου.
H εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, τόνισε ότι η Κομισιόν βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ πρόσθεσε ότι κύριος στόχος είναι η εξειδίκευση του καταλόγου.
«Ο υπουργός Οικονομικών θα πάει στο Eurogroup με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας. Όλα θα είναι ποσοτικοποιημένα. Θα παρουσιαστούν και ισοδύναμα μέτρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής.
Σε κάθε περίπτωση και η συνάντηση της Δευτέρας θα γίνει σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων από τους εταίρους, με νέες προειδοποιήσεις για τήρηση των «υπεσχημένων», νύξεις για τρίτο πακέτο αλλά και «καρότα» δόσεων έναντι μεταρρυθμίσεων. Με ανακοίνωσή του για παράδειγμα, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) διεμήνυσε ότι η παροχή οικονομικής βοήθειας εξαρτάται από τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τα μέτρα και τις πολιτικές που προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Πηγή: efsyn.gr