19 Μαρ 2015

EΚΤ: Πιέσεις και «εκβιασμοί» με τα έντοκα

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα την αύξηση του κρατικού χρέους που κατέχουν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, πάντως, κάτι τέτοιο...
δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση της ΕΚΤ που, τελικώς, απέρριψε την παραπάνω πρόταση.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αυξάνουν το κρατικό χρέος που κατέχουν, σε μία κίνηση που θα αποκλείσει μία βασική πηγή χρηματοδότησης για την Αθήνα και θα επιδεινώσει τις διαφωνίες με τους πιστωτές της», γράφει χαρακτηριστικά το άρθρο των FT.
«Την Τετάρτη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συζήτησαν για το κατά πόσον πρέπει να κάνουν νομικά δεσμευτικές τις πρόσφατες προειδοποιήσεις στις ελληνικές τράπεζες να μην αυξήσουν την ποσότητα του βραχυπρόθεσμου κρατικού χρέους ή των εντόκων.
Financial Times
«Η ΕΚΤ στα μέσα Φεβρουαρίου έκανε συστάσεις στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία της να απέχουν από την αγορά επιπρόσθετου χρέους. Εκφράζονται ανησυχίες μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης ότι τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μπορεί να αγνοήσουν τις συστάσεις και να αυξήσουν το στοκ από έντοκα», συνεχίζει το άρθρο, επισημαίνοντας πως «δεν αναμένεται τελική απόφαση πριν από τη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καθώς και με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και την Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, για να συζητήσουν για την κρίση».
Σύμφωνα, πάντως, με άλλο δημοσίευμα, αυτή τη φορά του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας απέρριψε τη συγκεκριμένη πρόταση, υπό το φόβο πως κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τις πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Bloomberg
Όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Bloomberg, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), ήθελε να βάλει όριο στα έντοκα που μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες. Παρότι ο εποπτικός μηχανισμός ανησυχεί για τον κίνδυνο χρεοκοπίας που κουβαλούν οι τίτλοι αυτοί, το Διοικητικό Συμβούλιο έστειλε πίσω την πρόταση την Τετάρτη (18/3)