24 Μαρ 2015

Ραντεβού στις Βρυξέλλες

Ηταν μια συνάντηση που είχε κύριο σκοπό της να βελτιώσει το κλίμα των ελληνο-γερμανικών σχέσεων 
Στο Eurogroup παρέπεμψε η καγκελάριος Μέρκελ τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας. Από τη μεριά του ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες στο Βερολίνο έθεσε καθαρά θέματα που πρωταγωνιστούν στην πολιτική του γραμμή και θεωρούνται πηγές τριβής με τη ....
γερμανική πρωτεύουσα, όπως το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και αυτό της Siemens.
Ηταν μια συνάντηση που είχε κύριο σκοπό της να βελτιώσει το κλίμα των ελληνο-γερμανικών σχέσεων και αυτό φαίνεται πως επιτεύχθηκε. Ελλάδα και Γερμανία μπορεί να άρχισαν να αναθερμαίνουν το μέχρι τώρα ψυχρό μεταξύ τους κλίμα, όμως και χθες έγινε φανερό πως τις δύο πλευρές χωρίζουν ακόμη διαφορές.
Το κλίμα ήταν εμφανώς βελτιωμένο, γεγονός που αποτυπώθηκε και στο πεντάλεπτο «τετ-α-τετ» που είχαν Τσίπρας και Μέρκελ στο γραφείο της στην καγκελαρία. Η Ανγκελα Μέρκελ αναγνώρισε τις προτεραιότητες που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις και τις προϋποθέσεις που θέτει για αυτές η ελληνική πλευρά. Η Γερμανίδα καγκελάριος επανέλαβε επίσης στους Ελληνες συνομιλητές της ότι πλέον ο σχηματισμός των μεταρρυθμίσεων είναι αποκλειστικά ελληνική «ευθύνη».
Η κοινή συνέντευξη Τύπου
Κλίμα συνεννόησης, όσον αφορά στο μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ, υπήρξε κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως φάνηκε από τις κοινές τους δηλώσεις στη συνέντευξη Τύπου.  Και οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον των δύο χωρών, σημειώνοντας την ανάγκη να ξεπεραστούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν μέσω του διαλόγου. 
Όπως ανέφερε η κ. Μέρκελ μπόρεσαν να συζητήσουν θέματα του ευρώ, της Ε.Ε. και διμερή θέματα, χαρακτηρίζοντας «θερμές, ζεστές και ουσιαστικές» τις επαφές μεταξύ των δύο πλευρών. «Θα ήθελα η Ελλάδα να γίνει μια εύρωστη χώρα από οικονομικής πλευράς και να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων. Αυτό σημαίνει μεταρρυθμίσεις και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό» τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος. 
Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας. Ο κ. Τσίπρας, σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών, ενώ ανέφερε ότι έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης «που δεν ήταν success story», σημειώνοντας ότι είχε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία. 
Περί... ευθυνών
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε κατά την ομιλία του ότι «είναι λάθος να λέμε ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι ξένοι, υπάρχουν  και εσωτερικές αιτίες για την κρίση» και υπογράμμισε ότι χρειάζεται αλλαγή μείγματος πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών, με μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, για φορολογική δικαιοσύνη και χτύπημα της διαφθοράς. 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πέρα από τις συνολικές αιτίες της κρίσης υπάρχουν σοβαρές εσωτερικές αιτίες που προκάλεσαν την κρίση και οι οποίες δεν έχουν αντιμετωπιστεί, όπως η διαφθορά, η φοροδιαφυγή κλπ. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε ο κ. Τσίπρας, το συμπέρασμα είναι ότι αυτή την ώρα το θέμα δεν είναι να γκρεμίσουμε τα όποια θετικά υπάρχουν, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής, να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες και να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις για την φορολογική δικαιοσύνη, την διαφθορά και την φοροδιαφυγή.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να ολοκληρώσει την προσαρμογή της οικονομίας, αλλά και να διευρύνει την κοινωνική δικαιοσύνη για να ξεπεραστεί η κρίση.
Για τις διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις τόνισε την ανάγκη να σπάσουν τα στερεότυπα, τονίζοντας πως ούτε οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, ούτε οι Γερμανοί ευθύνονται για τα δεινά μας. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έθεσε το θέμα του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων, όχι από την υλική πλευρά, όπως είπε, αλλά από την ηθική. Επίσης τόνισε ότι ζήτησε την συνδρομή της γερμανικής κυβέρνησης για να αποδοθεί δικαιοσύνη στην υπόθεση Siemens. 
Αναφορά στο κατοχικό δάνειο
Ενδιαφέρουσα από πολλές απόψεις ήταν η αναφορά του κ. Τσίπρα στο κατοχικό δάνειο. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως θα πρέπει να επιλυθούν οι διαφορές που έρχονται από το παρελθόν, λέγοντας πως το κατοχικό δάνειο και οι πολεμικές επανορθώσεις, δεν αποτελούν υλική διεκδίκηση, αλλά είναι ηθικό θέμα. 
Νωρίτερα, η κ. Μέρκελ είχε κάνει λόγο για διάθεση καλής συνεργασίας. «Μπορούμε να θίξουμε και θέματα που έχουμε διαφορετικές απόψεις» είπε, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «το θέμα των επανορθώσεων από πολιτικής πλευράς η Γερμανία θεωρεί ότι έχει ολοκληρωθεί». 
Η γερμανική πλευρά άφησε ανοιχτό το ζήτημα δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου στο μέλλον. «Δεν αγνοούμε το θέμα των αποζημιώσεων. Θα το συζητήσουμε με την Ελλάδα».
Ανάγκη ρευστότητας για την Ελλάδα
Αναπόφευκτα, η κουβέντα έφτασε και στο θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, με Γερμανό δημοσιογράφο να ρωτά τον κ. Τσίπρα αν τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι την 8η Απριλίου. 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν βρίσκεται στο Βερολίνο για να ζητήσει χρήματα από την Άνγκελα Μέρκελ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι σύντομα θα υπάρχει συμφωνία στους θεσμούς για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και εκταμίευση χρημάτων.  
Στο ίδιο θέμα η κ. Μέρκελ τόνισε πως εκπροσωπεί τη Γερμανία, και ότι «οι αποφάσεις για ρευστότητα και μέτρα είναι αποφάσεις του Eurogroup, αφού δουν την αποτίμηση των θεσμών».