20 Μαρ 2015

Βαλαβάνη: Όσοι δεν ενταχθούν στη ρύθμιση θα ελεγχθούν

«Όσοι δουλέψαμε για αυτό είμαστε υπερήφανοι. Είναι ένα άρτιο, καθόλου αποσπασματικό και συνολικό, ρυθμιστικό σχέδιο. Είμαστε επίσης υπερήφανοι, επειδή δεν μας το έδωσε κανένας, ούτε μας το διόρθωσε κανένας, αλλά προπαντός θέλω να θεωρώ ότι είμαστε...
υπερήφανοι επειδή μπορεί να επηρεάσει στην εφαρμογή του, ουσιαστικά και θετικά την καθημερινή ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε από το βήμα της βουλής η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη.
«Ξέρω ότι η αμφισβήτηση ξεκίνησε από τον ίδιο τον τίτλο», τόνισε η κ. Βαλαβάνη και συνέχισε: «Αν πρόκειται για ένα μέτρο που συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας».
«Μόνο όσοι δεν έχουν τον βραχνά της αιχμαλωσίας σε ένα χρέος που δεν μπορούν να αποπληρώσουν, τόσο φυσικά πρόσωπα, όσο και μονοπρόσωπες, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, μπορεί να αμφισβητούν ότι μια ρύθμιση για το χρέος, ουσιαστικά τελική, δεν συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, απελευθερώνοντας ανθρώπους που μέχρι σήμερα ακόμα τους συλλαμβάνουν και επιχειρήσεις που έχουν παγωμένους τους λογαριασμούς τους και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους προμηθευτές, ούτε καν ακόμα τους εργαζόμενούς τους».
Από τον έλεγχο της Εφορίας θα περάσουν οι φορολογούμενοι που δεν ενταχθούν στη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών τους στο Δημόσιο, δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου με τις 100 δόσεις. Η κυρία Βαλαβάνη σημείωσε ότι θα ελεγχθεί, αν υπάρχει αδυναμία πληρωμής ή όχι των οφειλών και με τους ευνοϊκούς όρους της νέας ρύθμισης
Για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν, θα υπάρχει δυνατότητα και σεισάχθειας ("κούρεμα" οφειλής), σύμφωνα με την υπουργό.
Σε δεύτερη φάση, είπε, όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε την ελάχιστη δόση των 20 ευρώ για χρέη στο Δημόσιο, των 50 ευρώ για χρέη στα ταμεία (εφόσον υπάρχουν οφειλές και στα ταμεία) και την ελάχιστη δόση στις τράπεζες (αν υπάρχουν δάνεια), θα μπορούν με βάση εισοδηματικά κριτήρια να απευθύνονται σε ειδικές επιτροπές που θα συσταθούν και εκεί θα προβλέπεται και σεισάχθεια για όσους δεν μπορούν αποδεδειγμένα να πληρώσουν.
Για τις τριγωνικές συναλλαγές, η κυρία Βαλαβάνη είπε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη, ώστε να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή που γίνεται με πλασματικές εισαγωγές από φορολογικούς παραδείσους με τη μικρότερη δυνατή ζημιά για την οικονομία. Θα προβλέπεται, είπε, να υπάρχει ένας φάκελος για τις εισαγωγές σε πραγματικό χρόνο και , αν υπάρχει αυτός, τότε δεν θα καταβάλλεται προληπτικά  ο φόρος 26%.Αν είναι αναγκαία η καταβολή του φόρου, ο έλεγχος της συναλλαγής και η επιστροφή του φόρου (αν αυτή είναι πραγματική) θα γίνεται σε 3 μήνες.
Δείτε την ομιλία της Νάντιας Βαλαβάνη στη Βουλή:Πηγή:http://www.enikos.gr